Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το "σχέδιο Πισσαρίδη" επιτείνει την ζοφερότητα για τον κόσμο της Εργασίας    

Το "σχέδιο Πισσαρίδη" επιτείνει την ζοφερότητα για τον κόσμο της Εργασίας 

Του Μιχάλη Κριθαρίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει τo πόρισμα της "Επιτροπής Πισσαρίδη" και τον "ανασχηματισμό" της τόσο όσον αφορά το "δημοσιονομικό πεδίο" με την αναβάθμιση του νεοφιλελεύθερου κ. Σκυλακάκη, όσο και αναφορικά με τα ΣΔΙΤ στην υγεία και αλλού, τις "επενδύσεις" κλπ. για να οδηγήσει τη χώρα στην μετά τον κορωνοιό εποχή.

Μια εποχή που ήδη προδιαγράφεται δυστυχώς εξαιρετικά ζοφερή παρά τις ποικιλότροπες κυβερνητικές φιέστες και την προπαγάνδα των συστημικών μέσων της ολιγαρχίας. Χωρίς ουσιαστικούς πόρους από την ΕΕ μιας και τα ελάχιστα χρήματα -καμία σχέση δηλαδή με τα περίφημα 72 δις- που θα διατεθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό δεν θα κατευθυνθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Με πληθώρα σοβαρών προβλημάτων αντιμετώπισης και πρώτα εξ αυτών το δυσθεώρητο κρατικό έλλειμμα, αλλά και ένα ακόμα πιο μη βιώσιμο δημόσιο χρέος. 

Πρόκειται συνεπώς για την συνέχιση της εποχής της μνημονιακής διαδικασίας που τόσο σκληρά γνώρισε η χώρα μας και ο λαός της, η οποία επιτείνει δυστυχώς αυτό που στο ΜέΡΑ25 ονομάζουμε ως "Χρεοδουλοπαροικία" και ερημοποίηση. Δεν τυχαίος άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο και η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη "οραματίζεται" την "ανάκαμψη" στη χώρα, με "επενδύσεις" σαν αυτές στο Ελληνικό και τον Ερημίτη, με ξεπούλημα και ιδιωτικοποιήσεις σε ό,τι έχει απομείνει στην δημόσια περιουσία, με συνταξιούχους από το εξωτερικό που θα κατακλύσουν την χώρα μας και παράλληλα τους νέους μας που θα την έχουν εγκαταλείψει -αν δεν το έχουν ήδη πράξει-, με ιδιωτική ασφάλιση, υγεία και παιδεία και με εργασιακές σχέσεις "λάστιχο" για τους λίγους εναπομείναντες εργαζόμενους. 

Αυτό το "όραμα" της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που περιγράφεται και στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, δεν είναι δυστυχώς καινοφανές. Πρόκειται για το απάνθρωπο, αλλά συνεπές ιδεολόγημα της τρόικας και της παρασιτικής ολιγαρχίας που διαχρονικά οι μνημονιακές Κυβερνήσεις υπηρέτησαν πιστά. Αυτό που είναι καινοφανές σήμερα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες.

Με μια κοινωνία που έχει ήδη βιώσει στο "πετσί" της 10 χρόνια μνημονίων με πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης, όπου ο κόσμος της εργασίας έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα και με μια πρόσφατη τεράστια κρίση από τα απότοκα του κορωνοιού να έχει δημιουργήσει ζωτικά προβλήματα στην μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη δεν προβλέπει ουσιαστικά καμία στήριξη των εργαζομένων, αντιθέτως προσπαθεί να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη θέση τους και τα δικαιώματα τους, ακολουθώντας τη γνωστή καπιταλιστική συνταγή της μετακύλισης των βαρών της κρίσης στους ασθενέστερους. 

Άλλωστε ποιους εργαζόμενους να στηρίξει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όταν τους άφησε στο έλεος τους εν μέσω πανδημίας; Καθώς η κατάσταση στην εργασιακή ζούγκλα επιτάθηκε πάρα πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα, με την αναστολή εργασίας, τις απολύσεις, το επίδομα της αναστολής που καταβαλλόταν πάντα με καθυστέρηση από την πολιτεία, με την ύπαρξη τεράστιας εργοδοτικής αυθαιρεσίας (πληθώρα εργαζομένων που εργάζονται παρά το καθεστώς της αναστολής και λαμβάνουν από το κράτος το πετσοκομμένο "μισθό" τους που ο εργοδότης τους θα έπρεπε να καταβάλλει κανονικά) και την ανυπαρξία των ελέγχων από μια ουσιαστικά κατηργημένη επιθεώρηση εργασίας.

Όλα αυτά συνθέτουν δυστυχώς ένα πλαίσιο για τον κόσμο της εργασίας πολύ σκληρό. Δεν τρέφουμε βέβαια αυταπάτες πως αυτό μπορεί να αλλάξει και να αναθεωρηθεί από μια ακόμα μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη και αυταρχική Κυβέρνηση, που είναι ταγμένη στην απαξίωση της εργασίας και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι δυστυχώς δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη πέρα από περισσότερες θυσίες, όπως ακριβώς και με το νέο 5ο μνημόνιο που δρομολογείται. Για το λόγο αυτό η απάντηση τους πρέπει να είναι μαζική και πρέπει να δοθεί με ενότητα και αγώνα.

Μιχάλης Κριθαρίδης

Εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25