Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιοι γλιτώνουν την προκαταβολή φόρου

Ποιοι γλιτώνουν την προκαταβολή φόρου

Και ποιοι δικαιούνται δωρεάν ασφάλιση - Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων

Νέο πλέγμα μέτρων, ύψους σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.  Με την Οικονομία να αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις, που επηρεάζουν ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους οι ελαφρύνσεις εστιάζονται στους κλάδους που είδαν σημαντική μείωση της δραστηριότητας λόγω της πανδημίας. Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Η υλοποίηση των μέτρων περνά από το οικονομικό επιτελείο. Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρούν σε εξειδίκευση των μέτρων, αν και για μερικά από αυτά, τα τελικά νούμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα με τις υπουργικές αποφάσεις. Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ είναι επιπρόσθετα αυτών που είχαν ανακοινωθεί έως σήμερα. Οι παρεμβάσεις εξειδικεύονται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται:

Χορήγηση 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

Κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:

Αν η πτώση του τζίρου είναι από 5%-15% η μείωση της προκαταβολής φόρου θα είναι 30%, για 15,1%-25% θα είναι 50% δηλαδή η μισή, ενώ αν η πτώση του τζίρου έφτασε το 25,1%-35% η μείωση της προκαταβολής φόρου θα φτάσει το 70%. Τέλος, αν τα έσοδα έπεσαν κάτω από το 35%, τότε δεν θα πληρωθεί καθόλου προκαταβολή φόρου (-100%).

 

Ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι του 1ου εξαμήνου 2019

Ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου

5%-15%

30%

15,1%-25%

50%

25,1%-35%

70%

>35%

100%

 

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Σχετικά με τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε την πλήρη αποτυχία του.

Άμεση ήταν η αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με τις ανακοινώσεις του ομολόγησε την πλήρη αποτυχία του. Πάλι με καθυστέρηση και με μέτρα είτε ανεπαρκή είτε εγκληματικά, οδηγεί την οικονομία σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση».

Ακόμη, από την Κουμουνδούρου τόνισαν ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεκάθαρο τι εννοεί “σχέδιο για την οικονομία”. Εννοεί το τέλος της εργασίας και στον τουρισμό, και τη μετατροπή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε ανέργους. Με άκρα κυνικότητα δε, διακήρυξε την απόλυτη απόσυρση του κράτους από την αγορά εργασίας λέγοντας “να κάνουν ό,τι θέλουν οι εργοδότες”».

Στη δική τους ερμηνεία σχετικά με το τί εννοούσε ο Πρωθυπουργός με το σχέδιό του για την Οικονομία, από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγούν ότι «Γιατί για τον κ. Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι είναι το αμορτισέρ της οικονομίας. Του διαφεύγει προφανώς ότι χωρίς τους εργαζόμενους ούτε πλούτος παράγεται ούτε η αγορά κινείται. Εννοεί την εμμονή στη μείωση των μισθών, όσων «τυχερών» δεν απολυθούν με την αποτυχημένη ΣΥΝεργατική συνταγή του. Εννοεί ότι θα μειώσει την προκαταβολή φόρου μόνο για το 2020 για να τα πάρει πίσω από τον κόσμο το 2021, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη, περιμένοντας προφανώς ότι μέχρι τότε θα έχουν φυτρώσει λεφτόδεντρα στις επιχειρήσεις. Εννοεί ότι τα μόνα χρήματα που θα πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι δάνεια. Και είπε μάλιστα ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που χρειάζονται ρευστότητα και υπάρχουν και μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Αλήθεια όποια επιχείρηση χρειάζεται σήμερα ζεστό χρήμα είναι μη βιώσιμη για την κυβέρνηση; Ποιος κρίνει τη βιωσιμότητα κατά τον κ. Μητσοτάκη;».

Εκτός τόπου και χρόνου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ένα ακόμα πενιχρότατο πακέτο μέτρων δήθεν στήριξης, δήθεν 3,5 δις ευρώ και κυρίως δήθεν στήριξης των εργαζομένων.

Γεννηματά: Ο δρόμος της κυβέρνησης οδηγεί σε κατάρρευση, λουκέτα, ανεργία

«Κύριε Μητσοτάκη, ακολουθείτε λάθος δρόμο» τόνισε από το βήμα της Βουλής η Προέδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.  «Είστε δέσμιοι των συντηρητικών πολιτικών σας. Δέσμιοι των δογματικών αγκυλώσεων σας για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σαρώνετε και ότι άντεξε στα 10 χρόνια της κρίσης και τα μνημόνια. Δέσμιοι της ανικανότητας των Υπουργών σας. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ερείπια, σε κατάρρευση της παραγωγικής βάσης, σε λουκέτα, σε ύφεση, σε ανεργία», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΜέΡΑ25: Εκτός τόπου και χρόνου ο Πρωθυπουργός

 Σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι βρίσκεται «Εκτός τόπου και χρόνου» και ότι ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής «ένα ακόμα πενιχρότατο πακέτο μέτρων δήθεν στήριξης, δήθεν 3,5 δις ευρώ και κυρίως δήθεν στήριξης των εργαζομένων». Σύμφωνα με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, «όσα πυροτεχνήματα και να πετάξει ο κ. Μητσοτάκης, όσες μπουλντόζες και ηλιοβασιλέματα κι αν επιστρατεύσει, δεν θα καταφέρει να κρύψει ένα μέλλον με πλειστηριασμούς, εξώσεις, ανεργία, περαιτέρω φτωχοποίηση για τους πολλούς».