Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πλασματικά έτη: Τελευταία ευκαιρία για φθηνή εξαγορά - Τι αλλάζει από το 2020

Πλασματικά έτη: Τελευταία ευκαιρία για φθηνή εξαγορά - Τι αλλάζει από το 2020

Τελευταία ευκαιρία έχουν έως το τέλος του έτους οι δημόσιοι υπάλληλοι για την εξαγορά πλασματικών ετών


Και αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα είναι ακριβότερη η εξαγορά πλασματικών χρόνων στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε με τον νόμο Κατρούγκαλου από το 2017, σύμφωνα με την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ”. Πρόκειται για μια αλλαγή την οποία η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν γνωρίζει. Και αυτό γιατί μετά την αλλαγή της βάσης, επί της οποίας υπολογίζεται το κόστος των πλασματικών από την 1η Ιανουαρίου του 2017 που σήμανε στην πράξη διπλασιασμό έως τριπλασιασμό του κόστους των πλασματικών ετών για αιτήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε σχέση με το 2016, τη δεύτερη αύξηση κατά 33,34% για αιτήσεις από 1η Ιανουαρίου του 2018 σε σχέση με το 2017, σε λίγες ημέρες νέα αύξηση της τάξεως του 20% θα υπάρξει σε σχέση με το 2019.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με τη χρήση πλασματικών χρόνων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσα στο 2019 για να μην πληρώσουν αυξημένα την εξαγορά. Ειδικότερα για όσους δημοσίους υπαλλήλους θα υποβάλουν αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών εντός 2019 το κόστος υπολογίζεται στο 16,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τον μήνα της αίτησης, ενώ για το 2020 το κόστος εξαγοράς, αυξάνεται και ανεβαίνει στο 20%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Να σημειωθεί ότι η αλλαγή στην εξαγορά δεν αφορά όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση για αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Η εξαγορά των εν λόγω χρόνων οδηγεί τον ασφαλισμένο να βγει νωρίτερα στη σύνταξη ή να αυξήσει το ποσό της σύνταξης του. Ωστόσο η εξαγορά των πλασματικών χρόνων συμφέρει κυρίως όσους μπορούν με τα επιπλέον χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με διατάξεις του 2010, του 2011 και του 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας να αποχωρήσουν νωρίτερα από την αγορά εργασίας. Όπως αφορά κι αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 62 έτους της ηλικίας τους να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Τα πλασματικά έτη που εξαγοράζονται φέρνουν νωρίτερα τη συνταξιοδότηση και επηρεάζουν το ποσό της σύνταξης ( ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη). Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση δεν συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης, δηλαδή δεν συνυπολογίζονται ούτε στα ποσοστά αναπλήρωσης ούτε στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

Αντίθετα, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει αναγνωρίσει χωρίς εξαγορά πλασματικούς χρόνους, οι οποίοι αξιοποιούνται μόνο για τη θεμελίωση, οι χρόνοι αυτοί συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του ποσού της εθνικής σύνταξης δηλαδή στη συμπλήρωση των 20 ετών για τη λήψη του πλήρους ποσού εθνικής σύνταξης, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

Δείτε τον σχετικό πίνακα: