Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μειώνεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων - Αυξάνονται τα γερμανικά

Μειώνεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων - Αυξάνονται τα γερμανικά

Το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων σημείωσε σημαντική μείωση σήμερα (3/5), αλλά αυξήθηκαν τα γερμανικά, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου.

Έτσι, στα 4,69 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) που δημοσιοποίησε η ίδια.

Επιπλέον, συνολικά μέσω του συγκεκριμένου έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186 ,6 δισ. ευρω.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη στροφή των επενδυτών στην περιφέρεια, η οποία σε μεγάλο βαθμό ενισχύεται από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να προσφέρουν 100 δισ. ευρω στην δημοπρασία των 10ετών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας μέχρι το τέλος Μαίου είχαν αγοράσει περίπου το 21,6% του προγράμματος PEPP (ήτοι περίπου 37,5 δισ. ευρώ). Οι αντίστοιχες αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έφτασαν στο ίδιο διάστημα τα 4,6 δισ. ευρώ.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις των κυριοτέρων ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά με αυτή του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 1,49% από 1,48%, του 5ετούς ομολόγου στο 0,84% απο 0,86% και του 15ετούς στο 1,61% απο 1,60%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,50% έναντι -0,45% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,85% απο 1,91%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1.1247 δολ. από το επίπεδο του 1,1171 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1194 δολ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ