Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δηλώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Διπλασιάζεται η έκπτωση για το ρεύμα – Πρόσθετη ενίσχυση για το επίδομα θέρμανσης

Ζωντανά οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Νέα μέτρα στήριξης  νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των πρωτοφανών ενεργειακών ανατιμήσεων ανακοινώνονται από τους τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε μισό δισ.ευρώ.

«Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη, ειδικά οι αυξήσεις στην ενέργεια, συνιστούν μια ενεργειακή κρίση. Κρίση ευρωπαϊκή, αλλά και παροδική. Κρίση όμως οξεία που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η οποία προκαλεί σημαντικό βάρος στα νοικοκυριά. Αυτή η κρίση αναδεικνύει μια νέα πρόκληση για την Ελλάδα και τα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και στη συνέχεια ανακοίνωσε τις δράσεις για τη στήριξη των πολιτών.

Αναλυτικά:

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταθέσαμε πρόταση για σύσταση μηχανισμού στήριξης ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Συνυπέγραψα με τους ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ρουμανίας, δήλωση που προτείνουμε κοινή ευρωπαϊκή λύση, μεταρρύθμιση της αγοράς ρεύματος, και επίτευξη ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Συνεχίζουμε να υλοποιούμε πολιτικές για ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, πολιτικές κυρίως μείωσης φόρων για το σύνολο της κοινωνίας, ιδίως στη μεσαία τάξη. Το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ από το 2019.

Υλοποιούμε στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

  1. Ενισχύουμε την έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με διπλασιασμό αυτής με ιδιαίτερη μέριμνα στα νοικοκυριά με κοινωνικο τιμολόγιο
  2. Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων. Προσαυξάνεται το επίδομα για κάθε τέκνο. Και το ελάχιστο ποσό για το επίδομα προσαυξάνεται.