Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φυσικό αέριο: Νέο ρεκόρ στην αύξηση της τιμής – Δραματική πρόβλεψη για εκτίναξη των τιμολογίων κατά 40%

Φυσικό αέριο: Νέο ρεκόρ στην αύξηση της τιμής – Δραματική πρόβλεψη για εκτίναξη των τιμολογίων κατά 40%

Στενάζει η Ευρώπη από το ράλι ανόδου. Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα με εκτόξευση της τιμής στα τιμολόγια από τον Οκτώβριο

Δραματικές είναι οι προβλέψεις για την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και στη χώρα μας μετά το νέο ξέφρενο ράλι αυξήσεων που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), ανέβηκε από τα 120 ευρώ την Τρίτη στα 161 και έκατσε στα 130 ανά μεγαβατώρα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα στοιχεία από το ξέφρενο ράλι των τιμών εκτιμάται ότι θα αποτυπωθούν στην Ελλάδα με αύξηση της τιμής αερίου στον καταναλωτή κατά 40% σε σχέση με πέρσι, ήδη, από τα τιμολόγια του Οκτωβρίου με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αύξηση τα τιμολόγια του Νοεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του χρόνου η τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς αυξήθηκε κατά 400%.

Το νέο ράλι ανόδου στην τιμή του φυσικού αερίου αποδίδεται στην μεγάλη ζήτηση όσο ο χειμώνας πλησιάζει αλλά και στην περιορισμένη προσφορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε δίνη καθώς εισάγει το 90% των ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ζήτημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια είναι σοβαρό και υψίστης σημασίας για την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται. Όμως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σταθερές», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.