Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φόβοι για λουκέτα, απολύσεις και 190.000 νέους ανέργους

Φόβοι για λουκέτα, απολύσεις και 190.000 νέους ανέργους

Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους

Παρά την απόλυτη ευελιξία που έχει θεσμοθετηθεί στην αγορά εργασίας προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις, η ανασφάλεια στους εργαζόμενους έχει χτυπήσει «κόκκινο». Οι εργαζόμενοι περιμένουν «κύμα» απολύσεων από τις 15 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προστασία από τις απολύσεις.

Αυτό το καλοκαίρι της ανασφάλειας και της ανεργίας τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους. Χιλιάδες εργαζόμενοι, μάλιστα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται τους επόμενους μήνες ενώ θα πλεύσουν σε «αχαρτογράφητα νερά» από τον Σεπτέμβριο. 

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο δημιουργήθηκε για να ανακόψει τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Κι αυτό γιατί μόλις σε δέκα μέρες εφαρμογής του 3.000 εργοδότες έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε αυτό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν νέες πιο βελτιωμένες κινήσεις ώστε αυτό να γίνει πιο δελεαστικό. 

Ο κορωνοϊός έφερε ανατροπές σε 1.232 συμβάσεις αορίστου χρόνου, που τον Μάιο του 2020 -παρά τα μέτρα- μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόληση και τώρα οι εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν λαμβάνοντας ακόμη και κάτω από το μισό τους μισθό. Την αβεβαιότητα εντείνουν και οι εκτιμήσεις των εμποροβιοτεχνών ότι θα γίνουν 190.000 απολύσεις λόγω των μειωμένων τζίρων ενώ οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι φέτος η ύφεση θα ξεπεράσει το 8%.