Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναδρομικά: Γιατί δεν πληρώθηκαν 29.000 δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Αναδρομικά: Γιατί δεν πληρώθηκαν 29.000 δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Χιλιάδες ήταν οι περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους δεν πληρώθηκαν τα αναδρομικά. Σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, κλήθηκε να απαντήσει στο τι συνέβη, πότε θα πληρωθούν και ποιες είναι οι περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν πληρώθηκαν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες δεν κατέστη δυνατό να επανυπολογιστούν σωστά τα αναδρομικά εντός των «ασφυκτικών», όπως είπε, χρονοδιαγραμμάτων.

«Όπως βγάλαμε ανακοίνωση εγκαίρως, οι 29.000 περιπτώσεις συνταξιούχων δεν κατέστη δυνατόν να υπολογιστούν σωστά και ως εκ τούτου να πληρωθούν στα χρονοδιαγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στην ερώτηση «γιατί;» απάντησε πως «δεν κατέστη δυνατό για ειδικές περιπτώσεις να μπορέσει να γίνει εγκαίρως ο επανυπολογισμός».

Ποιοι δεν πληρώθηκαν

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις εξής περιπτώσεις που καθυστερούν:

  • Περιπτώσεις ανθρώπων συντάξεων χηρείας για θανόντες που πέθαναν μετά τον Οκτώβριο του 2019
  • Περιπτώσεις συνταξιούχων που παράλληλα ασκούν και επάγγελμα και εκεί χρειάζεται ένας έλεγχος
  • Περιπτώσεις συνταξιούχων που δικαιούνταν τα αναδρομικά αλλά δυστυχώς απεβίωσαν περιμένοντάς τα και ως εκ τούτου πρέπει να πάνε στους κληρονόμους τους

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ υπενθύμισε επίσης ότι «προχθές κατεβλήθησαν σε περίπου 54.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ, με τα αναδρομικά στα 863 ευρώ στον καθένα, και χθες καταβλήθηκε σε 11.000 συνταξιούχους του δημοσίου, ένα ποσό περίπου 950 ευρώ κατά μέσο όρο».

Αναφέρθηκε δε και σε εκείνους που «δεν δικαιούνταν εξ αρχής αναδρομικά γιατί δεν είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης», υπογραμμίζοντας πως «δεν αφορούσαν τα αναδρομικά αυτά όλους τους συνταξιούχους, ίσως εκεί είναι ο πυρήνας της παρανόησης».

Πότε θα πληρωθούν

Μέσα στον Αύγουστο θα γίνει ο επανυπολογισμός και αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επισήμανε ο κ. Τσάπαλος, λέγοντας μάλιστα πως οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν θα πάρουν άδεια για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

Ερωτηθείς για το αν είχε ανατεθεί σε ανάδοχο, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ρήτρα καθυστέρησης.