Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
χρηματοδότηση

Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από της τράπεζες!

Τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάιο, δείχνουν επιδείνωση στη δανειοδότηση των νοικοκυριών!

Μειώθηκε η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες τον Μάιο, στο -2,0%, από -1,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η μηνιαία χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 357 εκατ. ευρώ, από 156 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Τα στοιχεία Ιουνίου θα δημοσιευτούν στις 27 Ιουλίου 2016.

Μεγάλη πτώση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων!

Από καθαρή ροής 85 εκατ. ευρώ, το μήνα η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις,  έπεσε στο  -68 εκατ. ευρώ,  τον Μάιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφτασε στο -1,2%, από ‑1,1%.  Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7%, από -0,6% τον Απρίλιο του 2016 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 70 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 142 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -8,7% το Μάιο του 2016, από -7,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 57 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Βελτίωση στη χρηματοδότηση των ελευθ. Επαγγελματιών

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ,  δείχνουν τον  Μάιο μηνιαία χρηματοδότηση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις στα -14 εκατ. ευρώ, αν και αρνητικό, είναι μία σημαντική βελτίωση από το -46 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής  έπεσε στο -1,5%, από -1,3% τον Απρίλιο!

 Δύσκολη η δανειοδότηση των νοικοκυριών!

Αρνητική κατά 275 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάιο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 195 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε στο -2,9%, αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου μήνα.

1