Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η συνταγή της ημέρας: Σουφλέ με ριγκατόνι, τυριά και αλλαντικά

Η συνταγή της ημέρας: Σουφλέ με ριγκατόνι, τυριά και αλλαντικά

Σουφλέ ζυμαρικών με ριγκατόνι γευστικά τυριά και αλλαντικά στον φούρνο από τον Πέτρο Συρίγο. Μία υπέροχη συνταγή με όλα τα μυστικά για να πετύχεις ένα ζουμερό και ελαφρύ σουφλέ.

Υλικά

600 γραμμ. ριγκατόνι
1 κρεμμύδι
15 μέτρια μανιτάρια
1 αυγό
100 γραμμ. τσένταρ
100 γραμμ. γραβιέρα
100 γραμμ. παρμεζάνα
6 φέτες ζαμπόν
10 φέτες πεπερόνι
5 φέτες μπέικον
800 ml γάλα
80 γραμμ. βούτυρο
80 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο

Διαδικασία

Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα ριγκατόνι για 9 λεπτά. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Όταν πήξει, προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τις μισές ποσότητες από τα τυριά (τα υπόλοιπα τα κρατάμε για το ψήσιμο), προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 κ.τ.σ ηλιέλαιο, όταν ζεσταθεί βάζουμε τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια, το κρεμμύδι, στη συνέχεια το μπέικον,τ ο ζαμπόν και το πεπερόνι σε κυβάκια.

Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπoλ βάζουμε τη μπεσαμέλ, το ριγκατόνι, το μείγμα από το τηγάνι και ανακατεύουμε. Απλώνουμε σε ένα πυρέξ και από πάνω πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και την φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.