Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Η συνταγή της ημέρας: Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι! Παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά για να κάνετε το καλύτερο γλυκό του κουταλιού ακριβώς σαν της γιαγιάς. Ο Πέτρος Συρίγος υπόσχεται πως μετά από αυτή την συνταγή δεν θα ξαναρωτήσετε την γιαγιά ή την μαμά σας πως φτιάχνετε γλυκό σταφύλι.

Υλικά

2 κιλά σταφύλι (σουλτανίνα)
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζ. νερό( 100 ml )
Φύλλα αρμπαρόριζας
Βανίλια (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ξεκινάμε πλένοντας καλά το σταφύλι. Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τις ρώγες σταφυλιού από τα κοτσάνια και ζυγίζουμε 2 κιλά ρώγες σταφυλιού.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σταφύλια, τη ζάχαρη και το νερό, τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη και τα αφήνουμε όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα βγάζουμε από το ψυγείο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 6-7 λεπτά (από την ώρα που θα πάρει βράση).

Ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε εκτός ψυγείου για μια μέρα μέχρι να κρυώσει καλά (ή όλο το βράδυ). Την επόμενη μέρα βράζουμε σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε να κοχλάζει ) για 40-45 λεπτά.

Έτσι όπως είναι ζεστό γεμίζουμε τα αποστεωμένα βάζα, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.

Τρόποι να για να δούμε ότι το γλυκό του κουταλιού είναι έτοιμο

Αν τα μετρήσουμε με θερμόμετρο, η θερμοκρασία τους θα πρέπει να είναι στους 104 βαθμούς Κελσίου.

Παίρνουμε με ένα κουταλάκι σιρόπι και βάζουμε σε ένα πιάτο, το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ υγρό αλλά ούτε και πολύ πηχτό.

Ένας ακόμη τρόπος είναι, αφού το έχουμε βάλει στο πιάτο, να κάνουμε μια γραμμή με το δάχτυλο μας και να μην ενωθεί γρήγορα το σιρόπι, να είναι αργό και σταθερό.