Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσαβούσογλου: Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για ανανεωμένο διάλογο ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ

Τσαβούσογλου: Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για ανανεωμένο διάλογο ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ

Για παράθυρο ευκαιρίας για έναν ανανεωμένο διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε, σήμερα, με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ενέταξε και την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα στην αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε το 2020 «δύσκολη χρονιά για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας» προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ έτεινε χέρι στην Αγκυρα τον Δεκέμβριο κι αυτή απάντησε θετικά. «Οι πρόσφατες επαφές μας με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνουν ότι οι περισσότεροι στην ΕΕ συμφωνούν σε αυτή την προσέγγιση. Στις συναντήσεις μου στις Βρυξέλλες, αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω σε έναν οδικό χάρτη», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία ζητά την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου με αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. «Ξεκινήσαμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Γαλλία. Μια διαδικασία μεταρρύθμισης έχει επίσης ξεκινήσει στη χώρα μας. Έχουμε προτείνει τη διοργάνωση μίας πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Μας ενδιαφέρει η υποστήριξη της Ολλανδίας σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Αυτή η συνάντηση θα αποφέρει εξαιρετικά παραγωγικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.