Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάιατ για διερευνητικές επαφές: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας

Πάιατ για διερευνητικές επαφές: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας

Μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά έστειλε την Πέμπτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον στηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ώστε να μπουν εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο κ. Πάιατ τόνισε, μάλιστα, με νόημα ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας, η οποία οφείλει να απαντήσει στην ελληνική πρόταση για τον νέο γύρο [ενν. των διερευνητικών συνομιλιών] στην Αθήνα».

«Προτιμούμε την τρέχουσα κατάσταση από αυτό που ζήσαμε τον Αύγουστο», επεσήμανε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Εξάλλου, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των εξοπλιστικών. Σχολιάζοντας, ειδικότερα, το ζήτημα των φρεγατών, ο κ. Πάιατ είπε πως επιθυμία των ΗΠΑ είναι το ελληνικό Ναυτικό να είναι όσο το δυνατόν πιο ικανό ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Αμερική «δεν πουλά απλά μέταλλο» αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, είπε πως η πλευρά των ΗΠΑ εξετάζει το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η Ουάσινγκτον αναφορικά με την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα –μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών, και εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ αναμένουν τη σχετική μη δεσμευτική επιστολή (Letter of Request) από την ελληνική κυβέρνηση για τις φρεγάτες, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Αθήνα, ο κ. Πάιατ πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες όταν το θελήσει η ελληνική πλευρά.

Έσπευσε, ωστόσο, να εξηγήσει ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία, καθώς η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια εταιρεία, τοποθετεί στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας.