Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μπολσονάρου καλεί τους επιχειρηματίες να... σπάσουν την καραντίνα

Ο Μπολσονάρου καλεί τους επιχειρηματίες να... σπάσουν την καραντίνα

Τι κι αν η χώρα μετράει 13.933 νεκρούς και περισσότερα από 200.000 κρούσματα, ο Ζαΐρ Μπολσονάρου ενοχλείται από τα μέτρα απαγόρευσης και καλεί τους φίλους του επιχειρηματίες σε... αντίσταση.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται πολύ υψηλά στη λίστα των ηγετών που αντιμετώπισαν τραγικά την πανδημία, επιτέθηκε κατά του κυβερνήτη του Σάο Πάολο και κάλεσε τους επιχειρηματίες να «χτυπήσουν δυνατά» τα μέτρα περιορισμού στην πολιτεία αυτή.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο ακροδεξιός πολιτικός εναντιώνεται στα μέτρα καραντίνας, όμως τώρα πάει ένα βήμα παραπέρα.

«Ένας άνδρας αποφασίζει (μόνος του) για το μέλλον του Σαο Πάολο, αποφασίζει για το μέλλον της οικονομίας της Βραζιλίας», υποστήριξε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων. «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό έχουμε πόλεμο. Το διακύβευμα είναι η Βραζιλία», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης Ντόρια επέβαλε στα τέλη Μαρτίου μέτρα που περιόριζαν εν μέρει την κυκλοφορία των πολιτών, το κλείσιμο των επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη κ.ά.. Η ισχύς των μέτρων αυτών παρατάθηκε ως την 31η Μαΐου στην πολιτεία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων. Πλέον, σκοπεύει να επιβάλλει πολύ πιο αυστηρά μέτρα στην πολιτεία του, που αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας, όπου καταγράφονταν ως χθες 54.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα (ή περί το 27% του συνόλου) και 4.315 θάνατοι (≈30%).

Επιπλέον, μαζί με άλλους δέκα κυβερνήτες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια δεν θα ξανανοίξουν παρότι προεδρικό διάταγμα προσέθεσε τις επιχειρήσεις αυτών των τριών ειδών στις «απολύτως αναγκαίες», που πρέπει να επαναλειτουργήσουν, παρά την πανδημία.

«Για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος Μπολσονάρου παύει να υπερασπίζεται την υγεία των Βραζιλιάνων για να επιτεθεί σε εκείνους που προσπαθούν να σώσουν ζωές», στηλίτευσε ο Ντόρια μέσω Twitter. «Προτιμάει να κάνει τζετ-σκι, να ασκείται στη σκοποβολή ή να κάνει μπάρμπεκιου. Την ίδια ώρα χιλιάδες Βραζιλιάνοι πεθαίνουν».

Ο απολογισμός της πανδημίας στη Βραζιλία κατά επίσημα στοιχεία χθες Πέμπτη άγγιζε τους 14.000 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 203.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.