Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Έλληνας πίσω από το βρετανικό στέμμα

Ο Έλληνας πίσω από το βρετανικό στέμμα

Άρθρο του Νίκου Βλαχογιάννη στην κυριακάτικη Kontra News

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Στις 10 Ιουνίου θα 'έκλεινε' έναν αιώνα ζωής. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ταλαιπωρημένος από πολλά προβλήματα υγείας, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών. Η κηδεία του έγινε χθες στο ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο κάστρο του Wisdor, παρουσία μόνο συγγενών και εκλεκτών καλεσμένων, εξαιτίας της πανδημίας. Στο πλάι του μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν η επί 73 χρόνια γυναίκα της ζωής του, βασίλισσα Ελισάβετ. Μένει να μάθουμε αν η απώλεια του άνδρα της, θα γίνει ο λόγος που η βασίλισσα θα εγκαταλείψει το θρόνο.

Οι ελληνικές ρίζες του Φιλίππου

Οι στενές σχέσεις του Φιλίππου με την Ελλάδα, ξεκινούν πριν ακόμα έρθει στη ζωή. Γεννημένος το 1921 στην Κέρκυρα, στη βίλα 'Mon Repos', όπου είχε εγκατασταθεί η οκταμελής οικογένεια μετά το θάνατο του βασιλιά Γεωργίου του Α', ήταν το νεότερο μέλος και ο μόνος γιος της οικογένειας του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

Η οικογένεια φυγαδεύτηκε, μετά την καταδίκη του πατέρα του Φίλιππου ως εκ των πρωταίτιων της Μικρασιατικής καταστροφής. Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας, είχε φύγει για την Ελλάδα, με στρατιώτες να αποδίδουν σε δικές του εντολές τις καταστροφές τουρκικών χωριών, κάτι που αρνείτο ο ίδιος.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και το πιστοποιητικό γέννησης του Φιλίππου. Το έγγραφο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα από έναν ιερέα ονόματι Σπυρίδων Τρύφωνα και περιγράφει πώς ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας παρουσίασε το αγόρι στον κληρικό. Viral έγινε και η φωτογραφία του δούκα, στην οποία ποζάρει ντυμένος τσολιάς σε ηλικία μόλις 9 ετών.

Η σχέση ζωής που κράτησε 81 χρόνια

Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Το ζεύγος απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχαν οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.

Ο Φίλιππος δεν πήρε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά, καθώς ο τίτλος αυτός μπορεί να δοθεί μόνο σε κάποιον που κληρονομεί τον θρόνο.

Μνεία και στην Ελλάδα στο φέρετρό του

Τις ελληνικές ρίζες του Φιλίππου τίμησαν και στην κηδεία του, καθώς το φέρετρο είχε και χρώματα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, πάνω στο φέρετρο υπήρχε η προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη ζωή του, από την ελληνική του κληρονομιά έως τους βρετανικούς τίτλους του.

Όταν ο δούκας αρραβωνιάστηκε με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1946, παραιτήθηκε από τον ελληνικό τίτλο του και έγινε Βρετανός πολίτης, παίρνοντας το αγγλικό όνομα της μητέρας του, Μαουντμπάτεν. Η οικογένεια εκπροσωπήθηκε στη σημαία, όπως και η Ελλάδα, για την οποία αντιστοιχεί ένας λευκός σταυρός σε μπλε φόντο.

gdfgdfgdfgddg

Ούτε στην κηδεία δίπλα - δίπλα

Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις οικογενειακές εντάσεις οι αξιωματούχοι του παλατιού έβαλαν τους πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ να είναι χωριστά στην πομπή της κηδείας του Φιλίππου. Η φυγή του Χάρι από το Μπάκιγχαμ αλλά και η πρόσφατη αποκαλυπτική συνέντευξη στην Όπρα έχει κάνει αγεφύρωτο το χάσμα ανάμεσα στα δύο αδέρφια, που έχουν διακόψει τον τελευταίο χρόνο κάθε επαφή.

Χαρακτηριστικό της “ψύχρας” ανάμεσά τους είναι ότι συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο μόνο στην κηδεία του παππού τους, χωρίς να επιδιώξουν άλλη επικοινωνία.

Απούσα λόγω... εγκυμοσύνης ήταν η σύζυγος του Χάρι, Μέγκαν Μάρκλ, η οποία αποφάσισε μετά από συστάσεις των γιατρών να παραμείνει στο σπίτι τους στο Μοντεσίτο και να μην ακολουθήσει τον σύζυγό της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κήρυξαν “ανακωχή” μέχρι την κηδεία. Μετά;

Η σχέση των δύο αδερφών είναι, όπως όλα δείχνουν, ιδιαίτερα τεταμένη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο φαίνεται πως οι πρίγκιπες επιχείρησαν να συμφιλιωθούν, έστω και προσωρινά, εν μέσω της δύσκολης για την οικογένειά τους κατάστασης. Στις μεταξύ τους επαφές, τον ρόλο του «ειρηνευτή» φαίνεται πως διαδραματίζει η σύζυγος του μεγάλου αδερφού, Κέιτ Μίντλετον. Η ίδια ελπίζει σε μια οριστική επίλυση των προβλημάτων που χωρίζουν τους δύο πρίγκιπες.

fsdfsdfsdfsf

Ο λαός της Αγγλίας μίλησε: Αυτόν θέλουν για βασιλιά

Μεγάλη αδυναμία στον πρίγκιπα Ουίλιαμ και όχι στον διάδοχο του θρόνου Κάρολο φαίνεται πως έχουν οι Βρετανοί. Προτιμούν δηλαδή να διαδεχθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ ο δούκας του Κέιμπριτζ και όχι ο πατέρας του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Το 47% των πολιτών επιθυμούν να καθίσει στο θρόνο ο πρώτος εγγονός της βασίλισσας και όχι ο πατέρας του, πρίγκιπας της Ουαλίας. Την ίδια ώρα, τον Κάρολο επιλέγει για διάδοχο της μητέρας του μόλις το 27% των ερωτηθέντων. Παρότι το Παλάτι  καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να σβήσει από τη μνήμη όλων το διαζύγιο του Καρόλου με τη Νταϊάνα, οι αντιπαθητικές κριτικές στο πρόσωπό του παραμένουν ακόμα.

Όμως, στην ίδια δημοσκόπηση προκύπτει κι ένα ακόμη συμπέρασμα που πράγματι ξαφνιάζει και αφορά τον «αντάρτη» των βρετανικών ανακτόρων.

Ο δευτερότοκος γιος του Καρόλου, Χάρι έχει μεγάλη πέραση στη νέα γενιά αφού η ίδια δημοσκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Βρετανοί, ηλικίας 18 έως 24 ετών, προτιμούν τον 36χρονο πρίγκιπα έναντι του πατέρα του και του μεγάλου αδελφού του για το στέμμα.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν κάνει κακό στην εικόνα της μοναρχίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 18% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας στη Βρετανία.