Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Novartis: Νέο πρόστιμο - μαμούθ 678 εκατ. επέβαλαν οι ΗΠΑ για μίζες σε γιατρούς

Novartis: Νέο πρόστιμο - μαμούθ 678 εκατ. επέβαλαν οι ΗΠΑ για μίζες σε γιατρούς

Η ελβετική φαρμακευτική πλήρωνε γιατρούς για συμμετοχή σε σεμινάρια, πολυτελή γεύματα και ακριβό αλκοόλ, ως δωροδοκίες με αντάλλαγμα να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis, καθώς η ελβετική φαρμακευτική συμφώνησε με τις αμερικανικές Αρχές να καταβάλει περίπου 700 εκατ. δολάρια για να κλείσει άλλη μια υπόθεση διαφθοράς, που αφορά πανάκριβα δώρα σε γιατρούς με ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Novartis καλείται να καταβάλει 678 εκατ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να λύσει εξωδικαστικά την αγωγή για ένα πρόγραμμα «ομιλητών» μέσω του οποίου πλήρωνε γιατρούς για συμμετοχή σε σεμινάρια, πολυτελή γεύματα και ακριβό αλκοόλ, ως δωροδοκίες με αντάλλαγμα να συνταγογραφούν φάρμακά της.

Η Novartis παραδέχτηκε ότι έδωσε στους γιατρούς μετρητά, εκδρομές για γκολφ και ψάρεμα και πλούσια γεύματα σε μερικά από τα πιο ακριβά εστιατόρια τις ΗΠΑ για να τους παρακινήσουν να συνταγογραφήσουν φάρμακα της εταιρείας κατά του διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο επικεφαλής του γραφείου FBI της Νέας Υόρκης William F. Sweeney Jr. δήλωσε ότι η συμπεριφορά της εταιρείας ήταν «κατακριτέα και ανέντιμη».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis Vas Narasimhan, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία έχει ήδη αλλάξει, «με νέα ηγεσία, ισχυρότερη κουλτούρα και πιο ολοκληρωμένη δέσμευση για την ηθική που είναι ενσωματωμένη στην καρδιά της εταιρείας μας».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Novartis συμφώνησε να καταβάλει στο αμερικανικό Δημόσιο πρόστιμα 345 εκατ. δολαρίων για αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ. Μάλιστα τα 310 εκατ. των προστίμων αφορούν τις δωροδοκίες στη χώρα μας.