Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νότιο Ιράκ: 8 ακόμη νεκροί διαδηλωτές

Νότιο Ιράκ: 8 ακόμη νεκροί διαδηλωτές

Η εισβολή και ο εμπρησμός του προξενείου του Ιράν στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ, υπήρξε η εξέλιξη που σηματοδότησε μια χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση του κοινωνικού αναβρασμού στη χώρα που διαρκεί δύο μήνες και σύμφωνα με γιατρούς και αστυνομικούς τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ.

Οι οκτώ διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πραγματικά πυρά νωρίς σήμερα το πρωί όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προωθήθηκαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο δύο γεφυρών στη Νασιρίγια, αιχμή του δόρατος της εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης, είπαν δύο πηγές προσκείμενες στις υγειονομικές υπηρεσίες και στις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Περίπου πενήντα από τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει τις γέφυρες αυτές στο πλαίσιο του μεγάλου κινήματος πολιτικής ανυπακοής τραυματίστηκαν και πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η επιχείρηση διεξήχθη την επομένη του διορισμού νέας διοίκησης του στρατού στην επαρχία, ενώ στις μαζικές κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια έχουν σκοτωθεί πάνω από 360 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 15.000 άλλοι μέσα σε δύο μήνες, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε πληροφορίες από ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας - οι αρχές δεν δημοσιοποιούν πλέον επίσημους απολογισμούς.

Τα επεισόδια στη Νασιρίγια ξέσπασαν λίγες ώρες αφότου εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο προξενείο του Ιράν στη Νατζάφ, βορειότερα, και πυρπόλησαν το κτίριο, σύμβολο της Ισλαμικής Δημοκρατίας για πολλούς από εξοργισμένους Ιρακινούς που κατηγορούν την Τεχεράνη πως κινεί τα νήματα στο Ιράκ.

Για τους διαδηλωτές σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε πετρέλαιο που όμως είναι επίσης μια από τις πλέον διεφθαρμένες, το πολιτικό σύστημα που εν μέρει οικοδομήθηκε από τους Αμερικανούς που ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003 πνέει τα λοίσθια.