Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Nordic Monitor: Στημένο από τον Ερντογάν το πραξικόπημα του 2016

Nordic Monitor: Στημένο από τον Ερντογάν το πραξικόπημα του 2016

Σε άρθρο του στο Nordic Monitor, ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ισχυρίζεται πως το πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία το 2016 ήταν στημένο από τον ίδιο τον πρόεδρο της γείτονος χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα, μάλιστα, που συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το γεγονός.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος ήταν ο αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, Σαντίκ Ουστούν, ο οποίος είχε υπηρετήσει κυρίως στο Γενικό Επιτελείο και στη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων.

Μεταξύ του 1999 και του 2002, υπηρέτησε στο Ανώτατο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο. Σύμφωνα με την έρευνα του Μποζκούρτ, μετά την οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη το 2011, επέστρεψε στην Τουρκία, όπου και ανέλαβε τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων για λογαριασμό της ΜΙΤ.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβες» Αποστολάκη για πραξικόπημα στην Τουρκία: Γνωρίζαμε από το μεσημέρι - Τι είπε για τους «8» (video)

Τονίζει, λοιπόν, πως είχε κεντρικό ρόλο στο στήσιμο του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, οπότε και -μεταξύ άλλων- παγίδεψε στρατηγούς που δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, ο Ερντογάν έστησε το πραξικόπημα για να συντρίψει την αντιπολίτευση και ειδικά το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν. Για να δικαιολογηθούν οι μαζικές διώξεις και εντέλει ο Ερντογάν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καθεστώς Ερντογάν έστειλε τον Ουστούν στην Αυστραλία με διπλωματική ιδιότητα, για ν’ αποφύγει την εξέταση από τους δικηγόρους εκατοντάδων κατηγορουμένων για συμμετοχή στο πραξικόπημα, οι οποίοι ζητούσαν να εμφανιστεί ως μάρτυρας.

Δεν κατέθεσε ποτέ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και την εμπλοκή του σε παραπάνω από 60 υποθέσεις. Δεν κλήθηκε ούτε για να καταθέσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σ’ ένα κραυγαλέο λάθος του, ο Ουστούν κατονόμασε τον στρατηγό Ακίν Οζτούρκ, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, εκεί όπου έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση.

Όπως απεδείχθη, τις κρίσιμες εκείνες ώρες, ο στρατηγός ήταν στο σπίτι της κόρης του, τ’ οποίο απέχει 4-5 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση, κι έπαιζε με τα εγγόνια του.