Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα "κωλοτούμπα" Τραμπ: Αποκαθιστά εν μέρει τη χρηματοδότηση του Π.Ο.Υ.

Νέα "κωλοτούμπα" Τραμπ: Αποκαθιστά εν μέρει τη χρηματοδότηση του Π.Ο.Υ.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποκαταστήσει εν μέρει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), μετέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Fox News, επικαλούμενο προσχέδιο επιστολής.

Η κυβέρνηση Τραμπ "θα συμφωνήσει να καταβάλει ποσό έως αυτό που καταβάλλει η Κίνα σε εκτιμώμενες συμβολές" στον Π.Ο.Υ., μετέδωσε το Fox News επικαλούμενο την επιστολή. Ο πρόεδρος Τραμπ ανέστειλε τη συμβολή των ΗΠΑ στον Π.Ο.Υ. στις 14 Απριλίου, κατηγορώντας τον διεθνή οργανισμό ότι προάγει την "παραπληροφόρηση" της Κίνας όσον αφορά το ξέσπασμα του κορωνοϊου και σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει μια αξιολόγηση του Π.Ο.Υ.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς αυτούς, ενώ η Κίνα επέμεινε ότι είναι διαφανής και ανοιχτή.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος συμβαλλόμενος στον Π.Ο.Υ. Αν οι ΗΠΑ καταβάλουν το αντίστοιχο της συμβολής της Κίνας, όπως προστίθεται στο δημοσίευμα του Fox, το νέο επίπεδο της χρηματοδότησης του οργανισμού από την Ουάσινγκτον θα ανέρχεται σε περίπου το ένα δέκατο του προηγούμενου ποσού που κατέβαλλε το οποίο ανερχόταν σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.