Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον θα κάνουν κοινή δήλωση για «θέμα εθνικής ασφάλειας»

Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον θα κάνουν κοινή δήλωση για «θέμα εθνικής ασφάλειας»

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αιφνίδια ενημέρωση ότι οι ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας θα κάνουν απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) κοινή δήλωση.

Ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσαν απόψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον θα προβούν σε μια κοινή ανακοίνωση, στις 17.00 ώρα Ουάσινγκτον (24.00 ώρα Ελλάδας).

Από το γραφείο του Τζόνσον σημειώνουν η ανακοίνωση θα αφορά ένα ζήτημα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.

Η ομάδα εργασίας θα ονομαστεί  AUUKUS και θα διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Πηγή του POLITO σημειώνει ότι  ότι θα υπάρχει ένα πυρηνικό στοιχείο στο σύμφωνο πάνω στο οποίο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιράζονται τις γνώσεις τους.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που να αναφέρει ρητά την Κίνα στην τριμερή συμφωνία,σημειώνουν οι πηγές, αλλά τόνισαν ότι ανακοίνωση υποννοεί ότι πρόκειται για άλλη μια κίνηση των δυτικών συμμάχων που αντιδράσουν στην άνοδο της Κίνας σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς.

Αμυντική συμφωνία ασφαλείας

Σύμφωνα με την Evening Standard, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνία ασφαλείας που θα τους επιτρέπει να μοιράζονται στρατιωτική τεχνολογία και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. Η κίνηση αυτή θεωρείται μια προσπάθεια να αποτελέσουν αντίβαρο στην ολοένα και αυξανόμενη επιρροή και ισχύ της Κίνας.