Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μελβούρνη: 12 νεκροί ομογενείς σε γηροκομείο – Καταγγελίες για μη έγκαιρη λήψη μέτρων

Μελβούρνη: 12 νεκροί ομογενείς σε γηροκομείο – Καταγγελίες για μη έγκαιρη λήψη μέτρων

Θρήνο, αναστάτωση και οργή προκαλούν στην ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, οι θάνατοι ηλικιωμένων από κορωνοϊό σε οίκο ευγηρίας, όπου φιλοξενούνται κυρίως ομογενείς της Αυστραλίας. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών έχουν καταλήξει 12 ηλικιωμένοι. Συνολικά από το Γηροκομείο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, «Βασιλειάδα» 84 είναι τα κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και των μελών του προσωπικού. Πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», όλο το μόνιμο προσωπικό της «Βασιλειάδας» έχει απομακρυνθεί προληπτικά από τις εγκαταστάσεις και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να ελεγχθεί με τα ειδικά τεστ για την επιδημία.

Τη διαχείριση του γηροκομείου, όπου παραμένουν περίπου 35 τρόφιμοι με άνοια, έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, που έχει και την σχετική αρμοδιότητα για τα ιδιωτικά γηροκομεία. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Γκρεγκ Χαντ, δήλωσε στο News Breakfast ότι οι εργαζόμενοι της «Βασιλειάδας» καθοδηγείται από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. «Ο ρόλος μας είναι να καταστήσουμε σίγουρο ότι όσοι τρόφιμοι παραμένουν είναι ασφαλείς και η αναφορά που είχα έως αργά το βράδυ χθες και νωρίς σήμερα το πρωί είναι πώς η κατάσταση είναι σταθερή», επεσήμανε.

Ο κ. Γιάννης Ατζαράκης, γιος 77χρονης θετικής στον κορωνοϊό, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό:

«Είναι στο νοσοκομείο 7 ημέρες. Είναι με οξυγόνο, με μάσκα και με φάρμακα. Είναι στη πόρτα του θανάτου. Και μας λένε κάθε μέρα να περιμένεις το χειρότερο.»

Καταγγελίες για μη έγκαιρη λήψη μέτρων

Πολλές είναι και οι καταγγελίες για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων. Ο Σπύρος Βασιλάκης έχει βίντεο που υποστηρίζει ότι τραβήχτηκε αφού είχε ήδη διαγνωσθεί το πρώτο κρούσμα σε εργαζόμενο του γηροκομείου και δείχνει μία γυναίκα από το προσωπικό να δίνει λουλούδια στη μητέρα του, χωρίς μάσκα και γάντια.

Λίγες μέρες μετά , βρέθηκε θετική και μέσα σε 2 εβδομάδες, πέθανε.

Σχετικά με αυτό ο κ. Ατζαράκης δήλωσε: «Πήρε η αδερφή μου τηλέφωνο και της είπαν ότι άρχισαν και βρίσκουν προσωπικό που έχει κορωνοιό. Και η αδερφή μου λέει αυτό είναι σοβαρό θέμα γιατί δεν μας είπατε τίποτα; Και λέει στείλαμε email σε όλες τις οικογένειες. Αυτό ήταν μπούρδες. Εγώ περίπου 5, 6 φορές την ημέρα έκανα τηλεφώνημα με τα παράπονα , λέω γιατί έχετε βγάλει αυτή την απόφαση να μην εξετάσετε όλον τον κόσμο; Μπορεί να βγει σε κακό αποτέλεσμα. Και μου λέγανε Γιάννη συγγνώμη , περιμένουμε την κυβέρνηση να μας πει τι να κάνουμε.»

Αυτό πάντως που φαίνεται να έκανε το γηροκομείο, σύμφωνα με κύριο Βασιλάκη, είναι να στείλει ειδοποιητήριο για να πληρώσει τη διαμονή της τον Αύγουστο, μία ημέρα μετά το θάνατό της.

«Ούτε να μας δώσουν τα συλλυπητήρια τους. Ξέρετε τι μας δώσανε; Τον λογαριασμό για τον επόμενο μήνα.», είπε ο κ. Βασιλάκης.