Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η σιδηρά Καγκελάριος

Μετά το Ισραήλ, επόμενος προορισμός  της Α.Μέρκελ η Τουρκία - Θα τα πάρει, τελικά, ο Ν.Μπένετ τα γερμανικά υποβρύχια;

Της Ναταλί Γλέζου

Στην Τουρκία η ατζέντα της με Τ. Ερντογάν θα είναι η Λιβύη, η Συρία και το Αφγανιστάν

Η σιδηρά Καγκελάριος  Α.Μέρκελ, η οποία παραμένει στο αξίωμα της, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα,  έως ότου σχηματιστεί η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης, επέλεξε σε μια κορυφαία  γεωοπολιτικού συμβολισμού κίνηση να πραγματοποιήσει στις 10 Οκτωβρίου την 7η  και τελευταία επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου  Στέφεν Ζάιμπερτ, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί περιοδείες στο εξωτερικό και να έχει συναντήσεις με ξένους ηγέτες, μάλλον προωθώντας την οικονομική πτυχή των διεθνών σχέσεων της Γερμανίας και συγκεκριμένα το βαρύ οικονομικό “πυροβολικό”,  τις επιχειρήσεις-“πρωταθλητές” στην παγκόσμια (εξοπλιστική) αγορά.

Διαχρονικά οι σχέσεις  της Γερμανίας - και ιδιαίτερα με τη 16ετή παραμονή της Μέρκελ στην Καγκελαρία- με το Ισραήλ  πιστοποιούν τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, με την ηγέτιδα χώρα της Ε.Ε μαζί με τις ΗΠΑ να μοιράζονται συμπληρωματικά το ρόλο του “κηδεμόνα”. Η χώρα της είναι η μεγαλύτερη σύμμαχος του Ισραήλ στη Γηραιά Ήπειρο με δεδομένη την προσήλωση στη μάχη κατά του αντισημιτισμού  και όντας η χώρα που φέρει ακέραια την ευθύνη για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα..  για να υπάρχει πάντα μια άσβεστη φλόγα  στη μνήμη του γερμανικού λαού και ολόκληρης της ανθρωπότητας.  Και είναι η κινητήριος δύναμης  χρηματοδότησης των ισραηλινών αμυντικών εξοπλισμών. 

Και ενώ  στη μετά Μέρκελ εποχή η νέα, επόμενη μέρα βρίσκει τη Γερμανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη να αναζητούν τους  νέους γεωπολιτικούς,  γεωοικονομικούς αλλά και υπαρξιακούς βηματισμούς μετά από την εφαρμογή νομισματικών πολιτικών ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των “ισοσκελισμένων προϋπολογισμών” της τελευταίας δεκαετίας, μια βαθιά ανησυχία όσον αφορά το ποια θα είναι η στάση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης  ως προς το κράτος του Ισραήλ μοιράζονται οι κυβερνητικοί του αξιωματούχοι.

Η Α.Μέρκελ κυριολεκτικά “απογείωσε”, όσο κανένα άλλο κυβερνητικό σχήμα στη χώρα της, τις γερμανοισραηλινές διακρατικές σχέσεις θεσπίζοντας την ετήσια κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών  και ενθαρρύνοντας  την διακυβερνητική συνεργασία , κυρίως, όμως, συνέχισε- αν και έχουν διαρρεύσει οι διαφωνίες της  με τους Ισραηλινούς ομολόγους της στην επίλυση θεμάτων, όπως τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους, τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κ.α  την  αέναη, αδιαμφισβήτητη πολιτική στήριξης και υπεράσπισης του νεοσύστατου  κράτους.   Άλλωστε στο παρελθόν  ο  ΥΠΑΜ του Ισραήλ Εχιντ Μπάρακ (Ehud barak) είχε δηλώσει στο Spiegel:  “Οι Γερμανοί μπορούν να είναι περήφανοι που διασφάλισαν για πολλά χρόνια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ”.

Η αφετηρία της εξομάλυνσης των σχέσεων -  με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την μεθοδικά σχεδιασμένη ναζιστική βιομηχανία θανάτου  που εξολόθρευσε 6, τουλάχιστον, εκ. Εβραίους  από τις ορδές του Αδόλφου Χϊτλερ στην  Ευρώπη που είχε καταληφθεί από το Γ’  Ράιχ - έχει ως βάση εκκίνησης τη Συμφωνία του Λουξεμβούργου  που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 1952.  Η Συμφωνία  προσδιορίζει  το ύψος των γερμανικών επανορθώσεων στους Ισραηλινούς επιζήσαντες  του Ολοκαυτώματος  που καταβάλλονται με τη μορφή συντάξεων και αποζημιώσεις προς το ισραηλινό κράτος , έως τώρα, συνολικού  ύψους περίπου 32 δις $, ενώ η Γερμανία, επιλεκτικά, αρνείται επί της ουσίας  τα ναζιστικά εγκλήματα και  τις απαράγραπτες οφειλές προς τη χώρα και το λαό μας .

   Η επίσκεψη της σιδηράς  Βασίλισσας της Ευρώπης στο Ισραήλ απαντούσε και στην  αγωνιώδη  προσπάθεια του Ισραήλ  για το κλείσιμο της Συμφωνίας αγοράς ηλεκτροκίνητων  υποβρυχίων κλάσης Dolphin τελευταίας τεχνολογίας από την εταιρεία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS).  

Σύμφωνα με τον Σαoλ Κορέβ (Shaul Chorev) - πρώην αναπληρωτή  Αρχηγό του Ισραηλινού Ναυτικού από 2007-2015 και Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα - στο βυθό θα κριθούν οι επόμενες ισραηλινές μάχες. Η υποβρυχιακή ισραηλινή θαλάσσια κυριαρχία θα συμβάλλει στην αποτρεπτική ισχύ του ισραηλινού Ναυτικού,  στην πυρηνική του υπεροπλία και  συμπληρωματικά  με πλοία επιφάνειας όπως  κορβέτες και φρεγάτες με πυραυλικά συστήματα  στην  προάσπιση της θαλάσσιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στον ισραηλινό ζωτικό  της  χώρο.

Συγκεκριμένα, εντός μιας “εχθρικής” Μέσης Ανατολής, με τη διαπιστούμενη περιφερειακή αστάθεια, τις ασύμμετρες πολεμικές συγκρούσεις και με τις ολοένα αυξανόμενες απειλές για τις μονάδες επιφάνειας, η προστιθέμενη αξία στο  αμυντικό ισραηλινό στρατηγικό βάθος ασφάλειας  απαιτεί   την επάνδρωση του Ναυτικού με μονάδες υποβρυχίων  που φέρουν πύραυλους  με πυρηνικές κεφαλές μεγάλου βεληνεκούς,  για πιθανή απόκρουση πυραυλικών επιθέσεων  της Χεζμπολά/Ιράν  σε όλη την εδαφική επικράτεια του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο  Σ.Κοέβ  τόνισε ότι “η χώρα κινδυνεύει, άμεσα, να δεχθεί πυραύλους από κάθε κατεύθυνση ”.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας με το Ισραήλ και εν γένει στη Μέση Ανατολή,  κατ’ αντιστοιχία με την πώληση των 6 γερμανικών υποβρυχίων  τύπου 214 στην Τουρκία, με την παραλαβή του πρώτου υποβρύχιου να αναμένεται αρχές του 2022, εντάσσονται στη διελκυστίνδα   οικονομικός ρεαλισμός/ κράτος δικαίου- ανθρώπινα δικαιώματα.  Οι Γερμανοί πολιτικοί διαπρύσιοι κήρυκες της προάσπισης της δημοκρατίας,  της κοινωνικής ειρήνης και προτάσσοντας  τις φιλειρηνικές οδούς διπλωματικής επίλυσης διακρατικών ή και ασύμμετρων συγκρούσεων , δεν διστάζουν  να διοχετεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό  στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Βόρειο Αφρική  (Middle East –North Africa, ΜΕΝΑ) σε χώρες-περιφερειακούς “εταίρους” με βαρύ ιστορικό παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  όπως την Αλγερία,  το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και  το Ισραήλ. Ειδικότερα το τελευταίο  στην περιοχή απορροφά τη μερίδα του λέοντος των γερμανικών εξαγώγιμων  οπλικών συστημάτων (8% των συνολικών εξαγωγών στην περιοχή από 2009-2012).

Αυτό άλλωστε αποτελεί και το ΜΕΡΚΕΛικό δόγμα: όχι στην πρώτη γραμμή που απαιτεί τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας αλλά προώθηση των επιχειρηματικών γερμανικών συμφερόντων, αναχαίτιση  μεταναστευτικών ροών  προς Αν. Μεσόγειο  και εστίαση σε φιλικές χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν τις μεσανατολίτικες ένοπλες αντιπαραθέσεις,  με προϋπόθεση, πάντα, με τη μεσολάβηση του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε) να μπει η αμερικανική σφραγίδα  ηγεμονίας σε οποιοδήποτε δυτικής “κοπής” ειρηνευτικό σχέδιο στην περιοχή…

Κατά τη συνεδρίαση  των υπουργών της νέας ετερόκλητης κυβέρνησης Γ. Λαπίντ και Ν. Μπένετ παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  υπενθύμισε στην Α. Μέρκελ ότι η ίδια είχε δηλώσει ότι “δεν είμαστε ουδέτεροι”. Άλλωστε το κράτος του Ισραήλ η αμυντική του θωράκιση, η ασφάλεια και η ύπαρξη του συνιστά αυτούσιο εθνικό γερμανικό συμφέρον (raison d’état η γαλλική έκφραση) . Στην αρχή της υπουργικής συνεδρίασης ο Ν. Μπένετ δήλωσε ότι “οι εργασίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο αφορούν μια διευρυμένη ατζέντα ουσιαστικών και κρίσιμων ζητημάτων, που θα διασφαλίσουν για γενιές την ασφάλεια του Ισραήλ” και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  τόνισε ότι η Γερμανίδα πολιτικός  είναι  πυξίδα ήθους μέσα στη διχασμένη Ευρώπη για τις πολλαπλές συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής.

Προφανώς ο Μπένετ  επιδίωξε τη δέσμευση της απερχόμενης Γερμανίδας Καγκελάριου  για την ολοκλήρωση της  εξοπλιστικής  Συμφωνίας προμήθειας των τριών γερμανικών υποβρυχίων  που θα αντικαταστήσουν  τα τρία Dolphin της δεκαετίας του ‘ 90 στον ήδη υπάρχοντα στόλο (5 συνολικά) από τη διάδοχη κυβέρνηση, ενώ ήδη έχει ζητηθεί και το 6ο υποβρύχιο. Η εν λόγω  Συμφωνία χτύπησε στο “κόκκινο” στον ισραηλινό τύπο τον προηγούμενο Νοέμβρη, γεμίζοντας τα πρωτοσέλιδα ΜΜΕ λόγω της παρέμβασης “μεσαζόντων”  και από τις δύο πλευρές. Η διαβόητη υπόθεση “3000” με χρονική αφετηρία το 2016,σύμφωνα με τις μέχρι έρευνες των αρμόδιων  κρατικών αρχών, εμπλέκει 12, συνολικά, πολιτικά πρόσωπα από το περιβάλλον του Μ. Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένου και του δικηγόρου του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου, αυτόνομου, δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους , χωρίς, όμως, να ασκεί καμία πίεση στην ισραηλινή στρατηγική άλωσης παλαιστινιακών εδαφών και εξόντωσης/ εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους.

Σύμφωνα με το κινέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua  ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ,  δήλωσε ότι πούλησε το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό  σύστημα Trophy  στη Γερμανία για την προστασία  αρμάτων μάχης  και τάνκς LEOPARD2 . Δοκιμάστηκε πρώτα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικότερα το 2014 κατά τη διάρκεια της ισραηλινής μεγάλης κλίμακας επιχείρησης με τίτλο “Προστατευτική Αιχμή (מבצע צוק איתן) ” στη Γάζα…

 Καλίντα Τζαράρ η αποφυλακισμένη Βουλευτής της παλαιστινιακής Αριστεράς στην οποία δεν της επέτρεψαν να παραστεί στην κηδεία της κόρης της: “Νομίζουν ότι δεν έχουμε αισθήματα, ότι δεν είμαστε ανθρώπινα πλάσματα”.

Ναφτάλι Μπένετ απευθυνόμενος στην Άγκελα Μέρκελ: "Από εμπειρία γνωρίζουμε  ότι ένα παλαιστινιακό κράτος πιθανόν θα ήταν ένα κράτος - τρομοκράτης σε μια απόσταση 7 λεπτών από το σπίτι μου και στην ουσία από οποιοδήποτε μέρος του Ισραήλ”.

 Μπεζαζέλ Σμότριχ  (Bezalel Smotrich) ο ηγέτης της Ακροδεξιάς  στο ισραηλινό Κοινοβούλιο: “οι Άραβες βρίσκονται ακόμα εδώ κατά λάθος γιατί ο Μπεν Γκουριόν (ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ) δεν  τους  πέταξε (όλους) το 1948”.