Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Τουρκία «ανοίγει όλα τα μέτωπα» – Νεκροί δύο ιρακινοί στρατιωτικοί από πυρά τουρκικού αεροσκάφους

Η Τουρκία «ανοίγει όλα τα μέτωπα» – Νεκροί δύο ιρακινοί στρατιωτικοί από πυρά τουρκικού αεροσκάφους

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν την Τρίτη (11/08), ανακοίνωσε ο στρατός, κάνοντας λόγο για μια «κατάφωρη τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος», σε μια περίοδο που η Άγκυρα πλήττει θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Η Βαγδάτη έχει ήδη καλέσει δύο φορές τον τούρκο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις τουρκικές επιδρομές στο έδαφός της, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Παρά τις διαμαρτυρίες αυτές, που ενδέχεται να ενταθούν μετά τον θάνατο, για πρώτη φορά, Ιρακινών αξιωματικών σε αυτές τις επιδρομές, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να αγωνίζεται εναντίον του «PKK», το οποίο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Η ανακοίνωση του ιρακινού στρατού αναφέρει ότι τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του, που ήταν επικεφαλής μονάδων συνοριοφυλακής, σκοτώθηκαν μαζί με τον οδηγό του ενώ επέβαιναν σε ένα όχημα. Ο Ιχσάν Σαλαμπί, δήμαρχος της κοινότητας Σιντακάν, στα βόρεια της επαρχίας Αρμπίλ, είπε ωστόσο ότι το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε «τους διοικητές της συνοριοφυλακής οι οποίοι είχαν συνάντηση με μαχητές του PKK».

Άλλοι μάρτυρες είπαν ότι το πρωί σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ μαχητών του PKK και των ιρακινών δυνάμεων. Η συνάντηση των αξιωματικών με τα μέλη του «PKK» συγκλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Από τα μέσα Ιουνίου η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια νέα εκστρατεία στο Ιρακινό Κουρδιστάν, την αποκαλούμενη «Νύχια της τίγρης», με αεροπορικές επιδρομές και άνδρες των ειδικών δυνάμεων που μεταφέρονται στην περιοχή με ελικόπτερα για να δρουν επί του εδάφους. Τουλάχιστον πέντε άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις συγκρούσεις, ενώ η Άγκυρα έχει ανακοινώσει τον θάνατο δύο στρατιωτών της και το «PKK» και οι σύμμαχοί του ανέφεραν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα μαχητές και υποστηρικτές του.

 

 

 

 

 

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)