Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκνευρισμένη η Μέρκελ μετά τη διαρροή για ψαλίδισμα στα κονδύλια προς την Τουρκία

Εκνευρισμένη η Μέρκελ μετά τη διαρροή για ψαλίδισμα στα κονδύλια προς την Τουρκία

Έπειτα από τη διαρροή επιστολής για την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι εκνευρισμένη, σύμφωνα με το ARD.  

Πρόκειται για την επιστολή του Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτή, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, αναφέρεται ότι περικόπτεται η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία κατά 75%, εξαιτίας των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.  

«Η αδεξιότητα του Μπορέλ προκάλεσε εκνευρισμό στην Καγκελαρία», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ARD, που σημειώνει ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται ανακοίνωση για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Σε αυτή θα αναφέρεται ότι περικόπτονται τα κονδύλια προς την Τουρκία, αλλά όχι εκείνα που προορίζονται για τη στήριξη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, παρά μόνο εκείνα που προορίζονταν για πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.   

Η απόφαση για την περικοπή των κονδυλίων είχε ληφθεί πέρυσι και επρόκειτο να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού. Το ARD χαρακτηρίζει μη διπλωματική την κίνηση του Μπορέλ να διαρρεύσει την επιστολή, ενώ σημειώνει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν αυτή είχε δημοσιοποιηθεί μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου. Όσο για τον Μπορέλ, κύκλοι των Βρυξελλών σχολίασαν στο ARD: «Ο ηλικιωμένος κύριος είναι μερικές φορές κάπως απρόβλεπτος».