Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ για νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ για νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

Με χρήση δακρυγόνων απάντησε σήμερα (απόγευμα τοπική ώρα) η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ σε εκατοντάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης του Πεκίνου να επιβάλει νομοθεσία εθνικής ασφάλειας στην ημιαυτόνομη αυτή πόλη.

Πλήθος κόσμου, με μαύρα ρούχα, συγκεντρώθηκε στην περιοχή Κοζγουέι, μια δημοφιλή εμπορική συνοικία, φωνάζοντας συνθήματα για την «απελευθέρωση του Χονγκ Κονγκ», εκφράζοντας φόβους πως ο νόμος αυτός θα ανοίξει τον δρόμο για συλλήψεις πολιτών που συμμετέχουν στο φιλοδημοκρατικό κίνημα.απ' τις κινεζικές αρχές στο Χονγκ Κονγκ.

Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που δεν είχε λάβει την άδεια των αρχών, και προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον ενός γνωστού ακτιβιστή.

Με τη νομοθεσία αυτή, στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να συσταθούν στο Χονγκ Κονγκ υπηρεσίες πληροφοριών της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο σχεδιάζει να παρακάμψει το Νομοθετικό Συμβούλιο, που είναι το νομοθετικό σώμα αυτού του χρηματοοικονομικού κέντρου.

Οι σημερινές διαδηλώσεις έρχονται δύο ημέρες μετά την κατάθεση του προτεινόμενου νομοσχεδίου και φυσικά σε συνέχεια ενός μαζικού κινήματος και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πέρυσι και οι οποίες συχνά πήραν βίαιη  τροπή.

Οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν υπογραμμίσει πως η προτεινόμενη νομοθεσία είναι απαραίτητη και πως δεν θα βλάψει την αυτονομία της οποίας χαίρει η πόλη στο πλαίσιο του συστήματος «μία χώρα, δύο συστήματα», βάσει του οποίου κυβερνάται το Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν αυτή η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας.