Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρέντσι

Την άμεση απόλυση των "κοπανατζήδων" του δημοσίου ετοιμάζει ο Ρέντσι

Ποινές φυλάκισης και για όλους όσοι τους καλύπτουν

Την άμεση απόλυση όσων απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τη θέση εργασίας τους θα εγκρίνει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει το απόγευμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι εργαζόμενοι της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από την θέση εργασίας τους, μέσα σε 48 ώρες από την διαπίστωση αυτής της μεμπτής συμπεριφοράς τους, θα παύονται των καθηκόντων τους.

Στη συνέχεια, θα έχουν στην διάθεσή τους 15 ημέρες για να μπορούν να υπερασπισθούν τον εαυτό τους, ενώ σε διάστημα άλλων δυο εβδομάδων η δημόσια διοίκηση θα αποφασίζει αν είναι ένοχοι και κατά συνέπεια θα τους απολύει αν οι κατηγορίες σε βάρος τους ευσταθούν.

Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ισχύει και για τους υπαλλήλους που «χτυπούν καθημερινά κάρτα» για απόντες συναδέλφους τους.

Σε περίπτωση που κάποιο διευθυντικό στέλεχος του δημοσίου δεν καταγγέλλει την αδικαιολόγητη απουσία υπαλλήλων και δεν ζητά να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, θα κινδυνεύει και ο ίδιος με απόλυση και με ποινή φυλάκισης μέχρι και δυο ετών.

Ο απολυθείς υπάλληλος θα μπορεί να υποχρεωθεί και στην καταβολή χρηματικού ποσού που θα αντιστοιχεί σε έξι μήνες μισθούς, λόγω της ζημίας που προκαλείται στην εικόνα της δημόσιας και τοπικής διοίκησης.

Τα νέα μέτρα εγκρίνονται λίγες ώρες μετά το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε στην πόλη Καζέρτα της Κάτω Ιταλίας: εννιά υπάλληλοι τοπικού, δημόσιου κέντρου υγείας ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και άλλοι επτά παύθηκαν των καθηκόντων τους, λόγω αδικαιολόγητης απουσίας τους από τον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με εικόνες που τράβηξαν με κάμερες οι καραμπινιέροι, κάποιοι από τους κατηγορουμένους αυτούς, κατά το ωράριο εργασίας τους, συνόδευαν τα παιδιά τους στο σχολείο, πήγαιναν για τρέξιμο ή αγόραζαν νέα ρούχα και αξεσουάρ.