Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξανάρχισε η δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca και πανεπιστημίου Οξφόρδης

Ξανάρχισε η δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca και πανεπιστημίου Οξφόρδης

Η δοκιμή είχε διακοπεί σε όλον τον κόσμο στις 6 Σεπτεμβρίου

Η κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την Covid-19 ξανάρχισε στις ΗΠΑ, τη μοναδική χώρα όπου παρέμενε σε αναμονή, μετά τη σπάνια ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, πριν από περίπου έξι εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε σήμερα την έγκρισή της να συνεχιστεί η δοκιμή, όπως έγινε και σε άλλες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δοκιμή είχε διακοπεί σε όλον τον κόσμο στις 6 Σεπτεμβρίου αλλά κατόπιν συνεχίστηκε στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

Στη Βρετανία, μετά την έρευνα που διενεργήθηκε για τα θέμα, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ώστε να δηλώσουν μετά βεβαιότητας αν η ασθένεια συνδέεται ή όχι με το πειραματικό εμβόλιο. Επιτράπηκε έτσι να συνεχιστεί η δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έγινε επίσης στη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Σημειώνεται ότι αναστάτωση προκλήθηκε μέσα στην εβδομάδα καθώς γνωστοποιήθηκε ότι εθελοντής στη Βραζιλία που που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή για το εμβόλιο πέθανε την Τετάρτη (21/10).

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό κι έτσι η δοκιμή συνεχίστηκε κανονικά. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.