Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσίοδρας

Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί τώρα σε Ελλάδα και Ευρώπη η διασπορά του ιού - Έχουμε δύσκολο Δεκέμβριο

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι, είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το περιμέναμε, έτσι είναι οι πανδημίες,

Όπως είπε, είναι αδύνατο τώρα να ελεγχθεί σε Ευρώπη και Ελλάδα η διασπορά του ιού, ανεβαίνει. Πιέζεται το σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα σε Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. 

Έχουμε δύσκολο Δεκέμβριο, ίσως και δύσκολο Ιανουάριο, αλλά τότε με την ελπίδα του εμβολίου. 

Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε ως πολίτες, η ζωή μας συνεχίζεται, με δύσκολο τρόπο, αλλά χωρίς να φθάνουμε στο απαγορευτικό, σημείωσε. 

«Κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεκτά μέτρα, να αποφύγουμε το lockdown - το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή σε όλη την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

«Εμείς τονίζουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός. Είναι η ώρα της συνείδησης, τώρα πρέπει να μιλήσει η φωνή της, είναι η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές. Αυτή τη στιγμή δεν μετρούν τα δικά μου λόγια, αλλά η επιλογή ελευθερίας του καθενός» σημείωσε εμφατικά ο καθηγητής.

Δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, είπε.

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ειδικότερα, σημείωσε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα υπάρχει και από τα αντίστοιχα εμβόλια στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.