Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεμιστοκλέους: Λόγω καλοκαιριού η πτώση στον αριθμό εμβολιασμών

Θεμιστοκλέους: Λόγω καλοκαιριού η πτώση στον αριθμό εμβολιασμών

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημερώνει σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, χωρίς να έχει στο πλευρό του όπως συνήθως την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Χωρίς την Μαρία Θεοδωρίδου που κάνει χρήση της καλοκαιρινής της άδειας εμφανίστηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

«Έχουν πραγματοποιηθεί σήμερα 37.000 εμβολιασμοί. Θα κλείσει με 45.000. Περισσότεροι από 5.170.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 49% στο γενικό πληθυσμό, 58% στον ενήλικο.

Περίπου 5.300 παιδιά 12 με 14 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Στον κατ' οίκον εμβολιασμό άνοιξε στις 20 Ιουλίου και έχουν κάνει αίτηση 3.200 πολίτες και έχουν εμβολιαστεί 725. Αναπτύχθηκαν 46 ομάδες κινητών συνεργείων που εμβολίασαν πάνω από 300 πολίτες.

Αναπτύσσουμε κινητά συνεργεία για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, έχουν εμβολιαστεί 6.000 πολίτες. Αναπτύσσουμε δράσεις για άστεγους, ρομά και μετανάστες και θα υπάρξει διευκόλυνση και των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Είτε θα μεταβούμε στην ξενοδοχειακή μονάδα με κινητό συνεργείο είτε θα διευκολύνουμε για τα εμβολιαστικά κέντρα».

Τρίτη δόση

«Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να υποδεχθούμε την τρίτη δόση. Κατευθηντήριες θα δώσει η εθνική επιτροπή. Δεν φαίνεται να χρειάζεται προς το παρόν. Η Εθνική Επιτροπή θα κινηθεί μάλλον σε ανοσοκατασταλμένους και με βάση το πότε έγινε ο εμβολιασμός. Αν η Επιτροπή το αποφασίσει θα μπορούμε να το υλοποιήσουμε

Καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει αποφασίσει τρίτη δόση. Ανοσοκατασταλμένοι και μεγάλες ηλικίες έχουν μειωμένη απάντηση στο εμβόλιο. Οι έξι μήνες δεν ισχύουν. Η γενική γραμμή θα κινηθεί σ' αυτό που σας περιγράφω».

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.156 νέα κρούσματα, 188 διασωληνωμένους και 8 νέους θανάτους.  

Εν τω μεταξύ τα νεότερα δεδομένα για τους πλήρως εμβολισμένους είναι τα ακόλουθα:

-Θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2 τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

-Θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για 14 ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μέχρι να έχουν αρνητικό έλεγχο για SARS-CoV-2