Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σαρηγιάννης: 74.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι το τέλος του χρόνου

Σαρηγιάννης: 74.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι το τέλος του χρόνου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ερωτηθείς για την εκτίμηση που έκανε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε 12.000 κρούσματα σε παιδιά, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε πως «αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί το ρεαλιστικό σενάριο είναι 74.000. Μιλάμε για το σύνολο της χώρας, αυτή τη στιγμή η τάση που αναπτύσσεται είναι ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, μεσοσταθμικά, το 44% των νέων κρουσμάτων να είναι παιδιά κάτω των 18».

Ερωτηθείς αν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων θα εντοπιστεί στη Βόρειο Ελλάδα: «Σε μεγάλο βαθμό ναι βέβαια τα παιδιά του Δημοτικού θα είναι ανεμβολίαστα άρα η δυνατότητα να μολυνθούν είναι ίδια παντού. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μπορεί τα ποσοστά να είναι τα ίδια ή οι πιθανότητες να είναι οι ίδιες αλλά διαφέρει το τελικό αποτέλεσμα ως προς τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουμε με βάση τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην αντίστοιχη πληθυσμιακή κοινότητα. Δηλαδή πράγματι στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή έχουμε σημαντικά μεγαλύτερη διασπορά από την Αττική για παράδειγμα, ο τελικό κίνδυνος των παιδιών στη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερος από ότι των παιδιών της Αθήνας με την έννοια ότι υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Ναι μεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες τα παιδιά του δημοτικού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κολλήσουν αλλά η πίεση που θα δέχονται πληθυσμιακά θα είναι πολύ μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη. Άρα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το να μειώσουμε τη διασπορά και με τον εμβολιασμό και με άλλα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις γιατί υπάρχουν πράγματα που αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό ως κοινωνία τα έχουμε περίπου ξεχάσει. Δηλαδή αποστάσεις δύσκολα κρατάμε το οποίο είναι τελείως λανθασμένο και καταλαβαίνετε ότι είναι προβληματικό και μένουμε μόνο στη λογική ότι «είπαν ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κάνουμε αυτό και εκείνο». Ναι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε οι εμβολιασμένοι αλλά ένα 13% από αυτούς θα επιμολυνθεί και είναι σημαντικό αυτό το 13% να μην έχει μολύνει άλλους εμβολιασμένους ή άλλους ανεμβολίαστους».

Για τα τοπικά περιοριστικά μέτρα: «Είναι σωστή η στάση της οποιαδήποτε κυβέρνησης και της συγκεκριμένης πάρα πολύ σωστή να παίρνουμε τοπικά μέτρα. Από την άλλη μεριά εγώ θέλω να έχουμε στο μυαλό μας όλες τις επιλογές. Ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι μας ταπεινώνει σαν ανθρώπους η πανδημία, η δύναμη της φύσης γενικότερα, δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα. Πρέπει να είσαι ανοιχτός, προσαρμοστικός για να μπορέσεις να είσαι όσο πιο αποτελεσματικός μπορείς αλλά το ζήτημα είναι πως θα προλάβεις να το αποφύγεις αυτό. Να αποφύγεις την ανάγκη να πάρεις ακόμα και τοπικό lockdown και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρέπει όλα τα μέτρα που θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει για να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερη πίεση».