Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομαδικοί τάφοι στη Βραζιλία: Πάνω από 3.000 οι νεκροί - Ο Μπολσονάρου ενάντια στο lockdown

Ομαδικοί τάφοι στη Βραζιλία: Πάνω από 3.000 οι νεκροί - Ο Μπολσονάρου ενάντια στο lockdown

Ο Μπολσονάρου πιέζει για άρση των μέτρων την ώρα που 3.313 έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 23/4 ότι στη χώρα καταγράφηκαν 407 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αριθμός χωρίς προηγούμενο, γεγονός που αύξησε το σύνολο των θυμάτων στη χώρα σε 3.313. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί οδεύει να σπάσει το φράγμα των 50.000, καθώς τα κρούσματα έφθασαν χθες τα 49.492, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Οι καμπύλες των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 συνεχίζουν να βρίσκονται σε άνοδο στη χώρα όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εκφράζει καθημερινά την ανυπομονησία του να αρθούν τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί από τις αρχές των πολιτειών.

Ο νέος υπουργός Υγείας Νέλσον Τάιχ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη Παρασκευή, μετά την πολύ αμφιλεγόμενη αποπομπή του προκατόχου του, έκρινε πως θα ήταν πρόωρο να γίνει λόγος για κλιμάκωση της πανδημίας, επισημαίνοντας πως η αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων πιθανόν οφείλεται στην αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται.

Ο Μπολσονάρου πιέζει για άρση των μέτρων

Την Τετάρτη 22/4 ο Τάιχ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την επανέναρξη της δραστηριότητας, κατά τις επιθυμίες του προέδρου. Ο Μπολσονάρου εναντιώνεται εξαρχής στα μέτρα περιορισμού, που θεωρεί ότι πλήττουν την οικονομία, έχει μάλιστα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις εναντίον τους, προκαλώντας την αντίδραση του υγειονομικού προσωπικού της χώρας όσο και της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο Σαν Πάουλου, την πολιτεία που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα, με περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων, προβλέπεται σταδιακή και κατά τομέα επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας από την 11η Μαΐου. Στις πολιτείες Ρίο ντε Ζανέιρο και Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά) οι αρχές ετοιμάζονται επίσης να άρουν τα μέτρα. Στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα, στην Μπραζίλια, όπως και στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα (νότια), ορισμένες δραστηριότητες ήδη ξανάρχισαν.

Φτιάχνουν ομαδικούς τάφους

Στο μεταξύ και ενώ ο πρόεδρος της χώρας επιμένει στην άρση των περιοριστικών μέτρων, στην Πολιτεία Αμαζόνας σκάβουν ομαδικούς τάφους, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικά τον μεγάλο αριθμό των νεκρών που έχει προκαλέσει στη γενικά στη χώρα αλλά και ειδικά στην περιοχή ο κορωνοϊός. 

Ομαδικοί τάφοι στη Βραζιλία λόγω κορονοϊού