Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο χτυπάει και την Ελλάδα

Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο χτυπάει και την Ελλάδα

ΣΤΟ 100% Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΘ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Η ολιγωρία της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων και δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ του Μπέργκαμο ίσως είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα το Φθινόπωρο, προειδοποιεί ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Βενιζέλειου» που έχει πληρότητα 100% στις μονάδες από ασθενείς κορωνοϊού.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν λαμβάνει την κρίσιμη αυτή περίοδο, μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Η ολιγωρία της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων και δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι αρμόδιοι αδιαφορούν για τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων παρά το γεγονός ότι εκτινάχθηκε στα ύψη ο αριθμός των διασωληνωμένων και αμέσων μετά τον Αύγουστο τα κρούσματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.

Όπως συνέβη με τις φωτιές που δεν υπήρξε καμία πρόληψη, το ίδιο γίνεται και με την εφιαλτική πανδημία.

Το επιτελικό κράτος βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί περιμένουν πρώτα τον ανασχηματισμό και γι’ αυτό έχουν παγώσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

 

Δύσκολος χειμώνας

Στην ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Ανέστης Κιούλπαλης, ο οποίος τόνισε πως ήδη οι κλινικές και τα κρεβάτια στην εντατική έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Όπως τόνισε ο κ. Κιούλπαλης ο χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος εάν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. «Έχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο».

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζέλειου

«Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμη του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς. Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lockdown, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος όμως με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια Μονάδα Εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο.

Στεναχωριέμαι ειλικρινά που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι αφού όλοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Ναι έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και εμείς ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμένου υπερήλικα ασθενή και στην δική μας ΜΕΘ, πριν δυο μήνες. Δεν συνέβη μόνο στην Θεσσαλονίκη. Είναι όμως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν.

Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο.

Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, έστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παράξουν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε όμως εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».

 

Εφιαλτικές προβλέψεις

Καθόλου ενθαρρυντικές δεν είναι οι εκτιμήσεις για τη διασπορά του ιού τον επόμενο μήνα, καθώς η αυξημένη κινητικότητα λόγω διακοπών και η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα απειλούν με έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Η αύξηση κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς είναι το ένα ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς ενώ την ίδια στιγμή εξετάζονται μέτρα για την μαζική επιστροφή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μίλησε για την ανάγκη ιχνηλάτισης σε όλους όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Επέμεινε στην πιστή τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης καθώς αλλιώς όπως είπε μπορεί να δούμε εκτίναξη κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων.

 

Τεστ και ιχνηλάτιση

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια. Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

 

Κίνδυνος για 1000 διασωληνωμένους

Εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη». «Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κορωνοϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος. Οι εκτιμήσεις του κ. Καπραβέλου, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο διάστημα αλλά και τα στοιχεία της Eurostat για την θνησιμότητα λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά θνησιμότητας τον Μάρτιο ήταν 16% στην Ελλάδα, έναντι 10% στην Ε.Ε., τον Απρίλιο ανέβηκε σε 24% έναντι 20% στην Ε.Ε., τον Μάιο μειώθηκε στο 22% και έφτασε την 4η θέση στην Ε.Ε. με τον μέσο κοινοτικό όρο να φτάνει το 9,5%, για να καταλήξει στο 17,5% τον Ιούνιο, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στην Ε.Ε., της οποίας ο μέσος όρος μειώθηκε στο 6% περίπου.

 

Το στοίχημα της επιστροφής

Το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διασπορά και ιδίως για το πως θα είναι η επιδημιολογική εικόνα με την κινητικότητα του Αυγούστου. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως είναι πιθανό το σενάριο υποχρεωτικότητας για Rapid Test αλλά για τους ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια Rapid Test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους. «Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος». Τέλος σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν ως τον Οκτώβριο καταστεί δυνατό να επιτευχθούν επιπλέον δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί τότε η κατάσταση το χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη.

 

Kαι για άλλα lockdown

Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης των μίνι lockdown και σε άλλα νησιά. Όπως εξήγησε η εφαρμογή μέτρων περιορισμού, θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα, το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητική του ιού, τις τελευταίες 15-20 ημέρες  και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά. Όσον αφορά τι θα ισχύει σε αυτές  τις περιοχές εάν όντως τεθούν μέτρα για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς, σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν, περιορισμούς. (Απαγόρευση κυκλοφορίας- μουσικής κλπ). Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ήδη γνωστά μέτρα όταν και αν εφαρμοστούν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.