Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπορεί ο κορωνοϊός να δημιουργήσει αλλεργική αντίδραση στη βαφή μαλλιών;

Μπορεί ο κορωνοϊός να δημιουργήσει αλλεργική αντίδραση στη βαφή μαλλιών;

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 και πώς μπορεί να επηρεάσουν τον καθένα από εμάς, παραμένουν ακόμα άγνωστα δεδομένα για τους επιστήμονες. Τις τελευταίες εβδομάδες, συζητείται έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αντίδραση στη βαφή μαλλιών, έπειτα από αυξανόμενα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από τους κομμωτές τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με το BBC, το αρμόδιο όργανο που εκπροσωπεί κομμωτές και αισθητικούς στη χώρα, έχει ήδη προειδοποιήσει τους επαγγελματίες να κάνουν επιπλέον τεστ με ειδικά αυτοκόλλητα που υπάρχουν, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν νομικές προσφυγές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δημοσιεύει το έγκριτο βρετανικό δίκτυο, είναι εκείνο της Τζέμα, η οποία δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την ίδια βαφή μαλλιών τα τελευταία 10 χρόνια και εμφάνισε αλλεργική αντίδραση μόνο μετά την ανάρρωσή της τον κορονοϊό. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, έφτασε στο σημείο να ξεφλουδίζει το δέρμα πίσω από το αυτί της αφού έβαψε τα μαλλιά της με το ίδιο προϊόν.

Στο κομμωτήριο που επισκέπτεται ακόμα τέσσερις πελάτες παρουσίασαν την ίδια αλλεργική αντίδραση, αλλά ευτυχώς στο τεστ το αυτοκόλλητο, που πλέον έχει γίνει υποχρεωτικό σε όλους τους πελάτες.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Οι επιστήμονες λένε ότι η σχετική έρευνα για αναφυλαξίες βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις αλλεργίες με την Covid-19 άμεσα, και οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα άλλου παράγοντα.

Το NHS στη Βρετανία έχει αναφέρει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο έκζεμα που ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία αφήνει το δέρμα κόκκινο, ξηρό και δημιουργεί φλεγμονή όταν έρχονται σε επαφή με ορισμένες χημικές ουσίες.

Πολλές βαφές μαλλιών περιέχουν τη χημική ουσία που ονομάζεται παραφαινυλενοδιαμίνη (PPD), η οποία είναι γνωστό αλλεργιογόνο και είναι κύρια αιτία για αλλεργικές αντιδράσεις.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η Covid είναι αιτία για αλλεργική αντίδραση στη βαφή μαλλιών ή σε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ομορφιάς.