Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πορτογαλία

Κορωνοϊός: Χάος στην Πορτογαλία με ρεκόρ νέων θανάτων

Ο κορωνοϊός σαρώνει την Πορτογαλία. Σήμερα, Δευτέρα, η χώρα κατέρριψε το αρνητικό ρεκόρ των 167 θανάτων, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 9.028, έγινε γνωστό από την Αρχή Υγείας DGS.

Ο κορωνοϊός στην Πορτογαλία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων βαίνει εκτός ελέγχου, παρά το lockdown από την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η η διασπορά της νόσου.

Οι αρχές ανακοίνωσαν, επίσης, έναν αριθμό – ρεκόρ ασθενών Covid19, 664, που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, λίγο πιο κάτω από τη μέγιστη κατανομή των 672 κλινών ΜΕΘ στην Πορτογαλία.

Εν μέσω ανησυχιών ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με τους περιορισμούς του lockdown, τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας προσπαθούν να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων κι ενώ η Πορτογαλία είναι τώρα η χώρα με το υψηλότερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org.

Η DGS ανακοίνωσε επίσης 6.702 νέα κρούσματα σήμερα, Δευτέρα (18.01.2021) με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 556.503.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος, διότι ο αριθμός των κλινών δεν αυξάνεται, οι τοίχοι δεν διαστέλλονται και οι υγειονομικοί δεν πολλαπλασιάζονται», λέει στο Reuters, ο Αντόνιο Πάις ντε Λακέρντα, γιατρός στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λισαβόνας, το Santa Maria, όπου τα περισσότερα κρεβάτια της εντατικής είναι κατειλημμένα από ασθενείς με νέο κορωνοϊό.

Η κυκλοφορία στους δρόμους της Λισαβόνας ήταν εντονότερη από το αναμενόμενο σήμερα το πρωί, με τις αρχές να προετοιμάζουν ήδη νέους περιορισμούς μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, όπως την υποχρεωτική τηλεργασία.

«Βλέπεις ότι πολλοί δεν τηρούν τους κανονισμούς σε αυτό το νέο lockdown», λέει η 55χρονη Αναμπέλα Ριμπέιρο, βγαίνοντας από έναν σταθμό τρένου. «Χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα».