Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος της χώρας - Για 2ο κύμα προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι

Κορωνοϊός: Ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος της χώρας - Για 2ο κύμα προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι

Με ανησυχητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Χθες, Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού ανέρχονται σε 75.

Τα 9 είναι εισαγόμενα. Τα 28 εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, 15 εκ των οποίων συνδέονται με τις δύο -ήδη προσδιορισμένες- εστίες. Παράλληλα υπήρξαν και 2 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 208.

Αναλυτικά εντοπίστηκαν:

- τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

- δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία (3) εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.

- δεκαπέντε (15) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τέσσερα (4) από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

- Δεκατρία (13) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, έντεκα (11) από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος.

- Τέσσερα (4) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.

- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.

- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.

- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.

- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.

- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.

- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

- Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.

- Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

- Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας

Συνεχίζουν να προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι

Την ίδια ώρα, οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στο OPEN TV με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και εξήγησε ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και στα φαινόμενα συνωστισμού. Πάντως, στην ερώτηση για το αν βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα πανδημίας, που περιμέναμε θεωρητικά από το φθινόπωρο, η ίδια απάντησε: «Όχι, δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, απλά περνάμε μια έξαρση λόγω της χαλάρωσης των πολιτών».

Τόνισε μάλιστα πως η ατομική ευθύνη είναι που πρέπει όλοι να εστιάσουν. «Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ατομική ευθύνη, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, πρέπει να φοράμε μάσκες και πρέπει να τηρούμε την υγιεινή των χεριών. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα τρία. Πρέπει να τα τηρήσουμε για να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown, καθώς θεωρεί πως η χώρα είναι πολύ κοντά σε δεύτερο κύμα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας κάνει λόγο για το φαινόμενο της έξαρσης της πανδημίας επιχειρώντας μια εκτίμηση της κατάστασης.

Ο καθηγητής δήλωσε πως είναι πολλά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της ειδικής Επιτροπής και έφερε ως παράδειγμα το «να κλείνουν νωρίς τα μπαρ, στις 23:00 – 24:00, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα».

Αλλά, όπως είπε: «Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε νέα μέτρα, αλλά να τηρήσουμε αυτά που έχουμε τώρα».

«Η επιβάρυνση θα αντιστραφεί εάν οι πολίτες τηρήσουν μαζικά τα μέτρα. Η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί γρήγορα», επεσήμανε, αναφέροντας πως έτσι θα εξασφαλιστεί ότι το καλοκαίρι θα περάσει χωρίς κάποιο «ατύχημα».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σύψας έκρινε πως «αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσει τελικώς στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους» και αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές, διασωληνώσεις και θανάτους.

Είμαστε κοντά σε δεύτερο κύμα, υπογράμμισε, ακόμη, και προειδοποίησε πως «αν δεν κάνουμε τίποτα» τότε αυτό θα έρθει. «Θα έρθει αν παρακολουθούμε χωρίς να κάνουμε κάτι».