Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κικίλιας: «Η Βόρεια Ελλάδα στο κόκκινο» - Ποιοι νομοί κινδυνεύουν σύμφωνα με τον Τσιόδρα

Κικίλιας: «Η Βόρεια Ελλάδα είναι στο κόκκινο» - Ποιοι νομοί κινδυνεύουν σύμφωνα με τον Τσιόδρα

Ξεκινώντας την ενημέρωσή του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται να τονίσει πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα, σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας του απέστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο "κόκκινο"». «Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να αναφέρω ειδικότερα τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Φλώρινα, τον Έβρο», είπε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε επίσης πως «μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν», ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες που κάνουν οι πολίτες εν καιρώ lockdown.

Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη. «Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια, γιατί κανείς δεν θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Ακόμα, ο υπουργός ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη και έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες που φθάνουν στη Θεσσαλονίκη από την Κρήτη. «Είμαι βέβαιος ότι, αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Κατόπιν, ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην παρουσίαση του σχεδίου για τον εμβολιασμό, όταν θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο. Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρείες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα, με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.