Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βατόπουλος: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι - Καθολικά μέτρα - Μετακινήσεις μόνο εμβολιασμένων

Βατόπουλος: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι - Καθολικά μέτρα - Μετακινήσεις μόνο εμβολιασμένων

Όλα τα σκληρά μέτρα είναι στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ο οποίος μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Κρήτη, Σαντορίνη και Πάρος είναι μεταξύ των περιοχών με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Ερωτηθείς ο κ. Βατόπουλος αν ενδέχεται να ληφθούν για αυτά τα νησιά αποφάσεις ανάλογες με αυτές της Μυκόνου, απάντησε: «Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Όλα είναι στο τραπέζι. Η επιδημία εξελίσσεται».

Θα υπάρξουν πιο σκληρά ή καθολικά μέτρα, όπως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας; «Ήδη στη Μύκονο δεν υπάρχει κυκλοφορία μετά τη 1 το βράδυ. Είναι σαν να λες στην Αθήνα 6 το απόγευμα. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα όπλα που έχουμε (τεστ, εμβόλια) ώστε να μην χρειαστεί να έχουμε πισωγύρισμα στα μέτρα περιορισμού. Αλλά αν χρειαστεί, υποθέτω θα εφαρμοστούν. Τίποτα δεν αποκλείεται».

Ερωτηθείς αν έγινε κάτι λάθος και φτάσαμε πάλι σε αυτό το σημείο, είπε: «Δεν είναι θέμα λάθους, είναι θέμα δυνατοτήτων που υπάρχουν. Ένα αναπνευστικό μεταδιδόμενο νόσημα, που πλέον είναι πολύ εύκολο να μεταδωθεί, είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Δεν είναι θέμα λάθους. Είναι θέμα εφαρμογής των μέτρων. Το άλλο είναι να κλείσουν τελείως τα σύνορα και αν μην έρχονται καθόλου άνθρωποι από το εξωτερικό, αλλά αυτό δεν θα το ήθελε κανένας».

Το σενάριο να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μόνο σε εμβολιασμένους, το σκέφτονται οι ειδικοί; «Αυτό είναι ένα σενάριο. Επειδή ακόμα υπάρχει αυτή η ιστορία με τον διαχωρισμό κ.λπ., θέλουμε να υπάρχει και εναλλακτική λύση, του 24ωρο τεστ κ.λπ. Πάντως, θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Και για τον εσωτερικό πληθυσμό. Αλλά είναι μια πολιτική απόφαση. Επειδή δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, να υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Αλλά προς τα εκεί θα πάει η κατάσταση».

Πώς οδηγήθηκε η Μύκονος σε lockdown; «Η επιτροπή βλέποντας τα επιδημιολογικά δεδομένα κατέταξε τη Μύκονο στο "κόκκινο". Από κει και πέρα η πολιτεία πήρε τα μέτρα, τα οποία παίρνει σε αυτές τις περιπτώσεις».
Όπως είπε, στο νησί των Κυκλάδων παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, «ευτυχώς χωρίς νοσηλείες και βαριά περιστατικά».

Υπογράμμισε ότι τα κρούσματα είναι κυρίως μικρές ηλικίες, «που γενικά το περνάνε σχετικά ελαφρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν. Υπάρχουν και βαριά περιστατικά μεταξύ αυτών».

Τόνισε ότι, «Ευτυχώς, προς το παρόν σε αυτό το κύμα της πανδημίας που ξεκίνησε απότομα πριν από μια δυο εβδομάδες, ακόμα δεν έχει πιεστεί το σύστημα υγείας».

Ωστόσο, επισήμανε, αν η κατάσταση μείνει «αχαλίνωτη», προφανώς και θα δημιουργηθεί πίεση στο ΕΣΥ.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα τόνισε ότι η πρόβλεψη είναι πως θα κυριαρχήσει, τονίζοντας ωστόσο πως «τα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα είναι στοιχεία πριν από 15 ημέρες, γιατί για να διαπιστωθεί σε ένα δείγμα χρειάζεται μια εργαστηριακή διαδικασία που είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα».