Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» σπείρας με 46 απάτες στη Λάρισα

Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» σπείρας με 46 απάτες στη Λάρισα

Στα χέρια των αστυνομικών της Ασφάλειας Λάρισας βρίσκεται πλέον ο ένας από τους δυο «εγκεφάλους» της σπείρας που εξαπατούσε συστηματικά επιχειρηματίες σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τη μέθοδο του υποτιθέμενου λάθους στην κατάθεση χρημάτων για την αγορά προϊόντων.

Τα μέλη της σπείρας επικοινωνούσαν με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τηλεφωνικά, μέσω email ή άλλων δικτυακών εφαρμογών και συστήνονταν ως γιατροί, φαρμακοποιοί, ακόμη και ως μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αφού συμφωνούσαν να καταβάλλουν προκαταβολές για τις αγορές, έπειτα τους έστελναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πλαστά εμβάσματα στα οποία φαινόταν ότι είχαν καταθέσει στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων ποσά μεγαλύτερα από αυτά της συμφωνίας και ζητούσαν να τους επιστραφεί η υποτιθέμενη διαφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς των συνεργών τους.

Από τα τέλη Οκτωβρίου του 2019 ως τα τέλη Απριλίου φέτος, είχαν διαπράξει 46 απάτες και είχαν αποκομίσει συνολικά 136.653 ευρώ! Από τους 46 επιχειρηματίες που έβαλαν στο στόχαστρό τους οι απατεώνες, οι 30 «τσίμπησαν» το δόλωμα και κατέθεσαν τα ποσά της υποτιθέμενης διαφοράς, ενώ οι υπόλοιποι 16 προνόησαν να ελέγξουν πρώτα αν είχαν κατατεθεί οι προκαταβολές στον λογαριασμό τους κι έτσι αντιλήφθηκαν την κομπίνα.

Η δράση της εγκληματικής ομάδας εξιχνιάστηκε στις 7 Ιουλίου, ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Λάρισας. Τότε, είχε συλληφθεί σε περιοχή της Αττικής ένας από τους δυο φερόμενους ως «εγκεφάλους» της σπείρας, ενώ στα σπίτια και οχήματα των μελών του κυκλώματος κατασχέθηκαν πλήθος κινητά και κάρτες sim, αποδείξεις ανάληψης μετρητών, κάρτες και βιβλιάρια τραπεζών, παραστατικά ανάληψης χρημάτων, 1.960 ευρώ, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα και χρηματικά ποσά που εξετάζονται για να εντοπιστούν και άλλα θύματα.

Ο συνεργός του είχε ταυτοποιηθεί και είχε εκδοθεί ένταλμα για την σύλληψή του. Όμως, δεν είχε εντοπιστεί ως την Τετάρτη, που παρουσιάστηκε μόνος του στην Ασφάλεια, συνελήφθη και θα οδηγηθεί στην ανακρίτρια Λάρισας για να απολογηθεί. Οι δυο αρχηγοί της σπείρας κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και απάτη, ενώ άλλα 21 άτομα που δεν έχουν συλληφθεί ελλείψει αυτοφώρου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία κατά περίπτωση.