Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δωρεάν εξετάσεις για τον ιό

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τον ιό

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS, πραγματοποιεί δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, σήμερα, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.   

Στην Αθήνα, στο Γκάζι- Μετρό Κεραμεικός, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, από τις 09.00-22.00 στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μέσω της Κινητής Μονάδας θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά. Η ενημερωτική παρέμβαση θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της ΜΚΟ HelMSIC. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ελέγχου για τον HIV, με γρήγορη εξέταση (rapid test), καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής για τον ιό. Ομάδες Εργασίας θα επισκεφτούν bar και cafe του κέντρου της Αθήνας από τις 20.00-03.00 για ενημέρωση και διανομή σχετικού υλικού.  

Στη Θεσσαλονίκη ο Περιφερειακός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας Βορείου Ελλάδος για 19η συνεχόμενη χρονιά έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης. Στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και ώρα 12:00-19:00 θα πραγματοποιείται ενημέρωση του γενικού πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της, σε θέματα που αφορούν στον HIV/AIDS και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ε.Ο.Δ.Υ. και των συμμετεχόντων φορέων.   

Παράλληλα μουσικοί και χορευτικοί συντελεστές, όπως της χορευτικής ομάδας SALSA του ΑΠΘ στις 14:30 και στις 18:00 και της ομάδας κρουστών Paranaue, θα στείλουν το μήνυμα της ημέρας, μέσα από τις δικές τους παραστάσεις. 

Στην Πάτρα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, το ΠΓΝΠ διοργανώνει μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, οι οποίες αφορούν την πρόληψη της HIV λοίμωξης και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.
Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις: Την 1 Δεκεμβρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, θα προβληθεί το διεθνές σύμβολο του αγώνα κατά του AIDS (κόκκινο κορδελάκι) στην πρόσοψη του κτηρίου του ΠΓΝΠ στις 18:00. Το εν λόγω σύμβολο θα προβάλλεται από 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2019. Στις 2 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί φωτογράφιση ευαισθητοποίησης στον αύλειο χώρο του ΠΓΝΠ στις 12:00 το μεσημέρι από τους φωτογράφους κ. Ανδρέα Κουτρουμάνη και κα Γαβριέλα Βασιλοπούλου, με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΠΓΝΠ.