Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετονομασία συλλόγου εργαζομένων ΓΓΙΦ σε "Δώρα Κατσιβαρδάκου"

Μετονομασία συλλόγου εργαζομένων ΓΓΙΦ σε "Δώρα Κατσιβαρδάκου"

Αλλαγή ονόματος του Συλλόγου Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε "Σύλλογος Εργαζομένων ΓΓΙΦ – Δώρα Κατσιβαρδάκου"

Κατόπιν ψηφοφορίας που εγκρίθηκε τη Δευτέρα 04/01/2021, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή του ονόματος του Συλλόγου μας σε "Σύλλογος Εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων – Δώρα Κατσιβαρδάκου", θέλοντας να τιμήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο, τη Δώρα... τη συναδέλφισσα, τη φεμινίστρια, την αγωνίστρια, τη φίλη που έφυγε από τη ζωή πρόωρα πριν από έναν χρόνο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Δώρα Κατσιβαρδάκου αφιέρωσε τη ζωή της στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, εργάστηκε άοκνα και με όραμα από οποιαδήποτε θέση, της εισηγήτριας, της προϊσταμένης Τμήματος, και μετέπειτα της Διευθύντριας Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ενώ τεράστια υπήρξε και η συμβολή της στις πολυάριθμες νομοπαρασκευαστικές και άλλες επιτροπές, στις οποίες συμμετείχε, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο της, δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την κατάκτηση της πραγματικής ισότητας των φύλων. Για να υπάρξει το νομικό πλαίσιο και για να δημιουργηθούν δομές αρωγής και προστασίας των γυναικών.

Είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε την πολυσήμαντη συμβολή της στην εμπέδωση της ισότητας των φύλων.

Αξίζει όμως να γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε δύο σημεία, πρώτα στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (τη γνωστή μας Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), στην οποία είχε οριστεί Εθνική Εκπρόσωπος Ειδική σε Θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την επεξεργασία της. Μία ιστορική Σύμβαση, καθώς αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών, για την οποία εργάστηκε με υπομονή και επιμονή, συμβάλλοντας στο να έρθει η κύρωσή της με τον νόμο Ν.4531/2018, μία τεράστια νίκη για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, την εξάλειψη της έμφυλης βίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Ομοίως εργάστηκε και μόχθησε για τη δημιουργία του Πανελλαδικού Δικτύου Δομών με την 24ωρη Γραμμή15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας, καθώς και για τη στελέχωσή του με ικανούς-ες και άρτια εκπαιδευμένους-ες συμβούλους, έχοντας διαρκώς την αγωνία για το μέλλον των πολιτικών ισότητας και επισημαίνοντας συνεχώς την ανάγκη διατήρησης του Δικτύου, ώστε να προστατεύονται όλες οι γυναίκες από κάθε μορφή βίας λόγω φύλου.

Έφυγε πρόωρα, όμως πρόλαβε να αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στο πέρασμά της με τη δυναμική και συνάμα ευαίσθητη και γενναιόδωρη προσωπικότητά της και με το ουσιώδες έργο της.

Αυτό που δεν πρόλαβε να δει, ήταν η τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση που επεφύλασσε στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων η παρούσα κυβέρνηση, βαφτίζοντάς την στα σκοτεινά νερά της δεξιάς συντήρησης, μετονομάζοντάς την σε "ΓΓ Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων", τοποθετώντας την υπό τη σκέπη των δημογραφικών και οικογενειακών πολιτικών, συνδέοντας μονοσήμαντα τις γυναίκες με την οικογένεια και την αναπαραγωγή, απαξιώνοντας και στενεύοντας το εύρος των πολιτικών ισότητας στη χώρα και υπονομεύοντας τον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Είναι αναμφίβολο πως αν ζούσε σήμερα, η Δώρα με την προοδευτική και φεμινιστική ματιά της, όπως όλοι και όλες τη γνωρίσαμε, θα αγωνιζόταν με όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου να αναδειχθεί και να μην ευτελιστεί και χαθεί το έργο που χτίστηκε και άντεξε σε δυσκολότατες συνθήκες.

Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε αυτό το έργο, να τιμήσουμε τη ζωή και την παρακαταθήκη της Δώρας, και γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα θα βρούμε πολλές-ούς, γυναίκες και άνδρες, συμμάχους.

Γιατί η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δεν τεμαχίζεται και δεν συγχωνεύεται, μας αφορά όλες και όλους και κάθε τομέα της ζωής μας.

Γιατί όπως δεν σταματούσε η Δώρα να μας υπενθυμίζει, ο φεμινισμός συνιστά κοινή προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών.

Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια ενδυναμώνονται, έλεγε χαρακτηριστικά, όλοι κερδίζουν και ο κόσμος γίνεται καλύτερος.