Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
#MeToo στο ελληνικό θέατρο: Νέος φάκελος για δύο περιπτώσεις γνωστών ηθοποιών

#MeToo στο ελληνικό θέατρο: Νέος φάκελος για δύο περιπτώσεις γνωστών ηθοποιών

Νέο φάκελο για δύο νέες περιπτώσεις γνωστών ηθοποιών που έχουν δημόσια καταγγελθεί για σεξουαλική παρενόχληση ακόμη και για απόπειρα βιασμού -αδίκημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος- ανοίγει από σήμερα και επίσημα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Για το λόγο αυτό, ως πρώτος μάρτυρας για τις εν λόγω υπό διερεύνηση υποθέσεων καταθέτει σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλου, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, προκειμένου να παραδώσει όσα στοιχεία-καταγγελίες έχουν περιέλθει στη διάθεσή του.

Ο κ. Μπιμπίλας λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, κλήθηκε να εισφέρει στο έργο της Δικαιοσύνης καταθέτοντας τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Σωματείο των Ηθοποιών και στις οποίες περιγράφονται αδικήματα τα οποία δεν έχουν παραγραφεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταγγελλόμενες πράξεις, με βάση το ποινικό μας δίκαιο, θεωρούνται «ζωντανές» και ως εκ τούτου μπορούν να διερευνηθούν και σε περίπτωση που στοιχειοθετηθεί η τέλεση αξιόποινης πράξης, ο εισαγγελέας να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του καταγγελλόμενου προσώπου.

Στοιχεία και για Λιγνάδη

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών έχουν περιέλθει και στοιχεία που αφορούν στην πολύχρονη «εγκληματική», σύμφωνα και με το κατηγορητήριο, δράση του ήδη κατηγορούμενου για «βιασμό κατά συρροή» ηθοποιού - σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη.

Οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η περίπτωση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κρύβει ακόμη πολλές «σκοτεινές πτυχές», οι οποίες δεν έχουν φωτιστεί.

Κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος, του στο οποίο περιγράφεται μια μεθοδευμένη και συστηματική εγκληματική δράση επί πολλά έτη.

Γίνεται δε λόγος ακόμη και για ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων, εκτός δηλαδή από αυτές για τις οποίες του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφορούν δύο αξιολογημένες και «δεμένες» με επιβεβαίωση μαρτυρικών καταθέσεων υποθέσεις για βιασμό δύο ανηλίκων τα έτη 2010 και 2015.

Βάσει αυτού του σκεπτικού, δόθηκε έτσι το «πράσινο φως» της σύλληψης του.

Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον της 19ης ανακρίτριας, η οποία από κοινού με τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που τον βαρύνουν αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.