Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάχη στο ΣτΕ για το επίδομα των τριετιών

Μάχη στο ΣτΕ για το επίδομα των τριετιών

Το θέμα των τριετιών συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο τις Επικρατείας με πλήθος επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές. Η Η απόφαση αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2020.

Συγκεκριμένα μετά από αναβολή δύο μηνών συζητήθηκε σήμερα Τρίτη στο ΣτΕ η προσφυγή που κατέθεσαν ο ΣΕΒ και άλλοι επτά περιφερειακοί σύνδεσμοι εργοδοτών [Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ)], οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε στις 18/2/2019 με αφορμή την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού (650 ευρώ) αλλά αφορούσε και τη διατήρηση των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια.

Στην αντίπερα όχθη ήταν οι θέσεις του υπουργείου Εργασίας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και Σωματείων για το επίδομα των τριετιών. 

Οι πρώτοι είχαν ζητήσει από την περασμένο Απρίλιο να ακυρωθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος. 

Η πλευρά των εργοδοτών σχετικά με τις τριετίες υποστηρίζει ότι στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ η εγκύκλιος λέει ότι οι πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο.

Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας σημειώνουν η εγκύκλιος προσβάλλεται απαράδεκτα ενώπιον του ΣτΕ με την αίτηση ακύρωσης και ότι οι τριετίες σωστά συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους.

Επιπρόσθετα υπογράμμισαν πως αν υιοθετηθεί η άποψη του ΣΕΒ θα έχουμε ραγδαίες μειώσεις μισθών. 

 

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

"H ΓΣΕΕ έδωσε τη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπεράσπιση των τριετιών, την ισχύ των οποίων αμφισβητούν εργοδοτικές οργανώσεις. Η ΓΣΕΕ υπερασπίστηκε, με νομικά επιχειρήματα, ότι οι προσαυξήσεις των τριετιών δεν έχουν καταργηθεί, αφού η αρμοδιότητα του Υπουργού εργασίας να καθορίζει τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο οριοθετήθηκε νομοθετικά και αφορά μόνο στο ελάχιστο ποσό αναφοράς, χωρίς να θιγούν οι διατάξεις των προσαυξήσεων των τριετιών, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις υποστήριξαν ότι οι νομοθετικές διατάξεις για τις τριετίες που, εκτός των άλλων, αποτέλεσαν επί σειρά ετών περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έχουν καταργηθεί. Η ΓΣΕΕ όρθωσε ανάχωμα υπεράσπισης των επιδομάτων τριετιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να επιβεβαιωθεί η ισχύς τους, ώστε να μην επέλθει χειροτέρευση των μισθολογικών όρων εργασίας μεγάλου αριθμού εργαζομένων, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Την ίδια μέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΓΣΕΕ υπεραμύνθηκε του κύρους και της ισχύος της Υπουργικής Απόφασης με την οποία κηρύχθηκε γενικά υποχρεωτική η από 30-7-2018 κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις μεταλλευτικές, λιγνιτωρυχείων ορυχείων, επεξεργασίας εμπλουτισμού ή μεταποίησης μεταλλευμάτων ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευσης»

Η ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου οι όροι της επεκταθείσας ΣΣΕ, παρά την προσπάθεια του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο οποίος ζητά την ακύρωση της απόφασης αυτής και την (συνακόλουθη) αποδέσμευση των επιχειρήσεων του κλάδου από τους όρους της συλλογικής ρύθμισης, με σκοπό τη μείωση των μισθών στα κατώτατα όρια.

Η άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων να παράσχουν τα αναγκαία στοιχεία των μελών τους, συχνά δυσχεραίνει την δυνατότητα του Υπουργού εργασίας να κηρύσσει γενικά υποχρεωτική μια κλαδική σσε. Η δυνατότητα αυτή, άλλωστε, έχει ήδη ναρκοθετηθεί με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του ν. 4635/2019, που παρέχει σε επιχειρήσεις ευρέα περιθώρια εξαιρέσεων από μέρος ή το σύνολο της συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης, που κηρύσσεται υποχρεωτική.

Στο πλαίσιο αυτό επικαιροποιείται για μια ακόμη φορά η θέση της ΓΣΕΕ για την ανάγκη άρσης όλων των περιορισμών και διευκόλυνσης της επέκτασης σσε και δα, που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την ανάγκη ύπαρξης ομοιόμορφων όρων εργασίας στον κλάδο, αποτρέποντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, που γίνεται με βάση το μισθολογικό κόστος".