Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λουράντος: Επικοινωνιακό λάθος η ανακοίνωση για τα δωρεάν τεστ - Τι ζητάμε

Λουράντος: Επικοινωνιακό λάθος η ανακοίνωση για τα δωρεάν τεστ - Τι ζητάμε

Ήταν λάθος επικοινωνιακό και προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί εις βάρος μου η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη δωρεάν διάθεση self tests από τα φαρμακεία, όπως προανήγγειλε η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τους φαρμακοποιούς.

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις συζητήσεις, δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φθάσει κάπου (σ.σ.: σε συνεννόηση με την κυβέρνηση). Από χθες συζητάμε», είπε αρχικά ο κ. Λουράντος.

«Την Τετάρτη το βράδυ είχαμε ένα διοικητικό συμβούλιο και συζητήσαμε αυτό που ήθελε η κυβέρνηση, δηλαδή αν θα κάναμε αυτά τα μοριακά τεστ, ποι κοστίζουν 30 υερώ για ποιον πάει σε μικροβιολογικό εργαστήρι, αν θα τα κάναμε στο φαρμακείο. Στη συζήτηση, λοιπόν, αποφασίσαμε ότι δενμπορούμε να τα κάνουμε, γιατί χρειάζονται ειδικοί χώροι. Παρ' όλα αυτά, για να μην φανούμε αρνητικοί, είπαμε ότι αν μας πει οι κυβέρνηση "ιδικοί χώροι, ειδικές προφυλάξεις κ.λπ.", τουλάχιστον 15 ευρώ στοιχίζουν, όταν έξω κάνουν 30 ευρώ και στην Ευρώπη 40 και 50 ευρώ», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Βγήκε λοιπόν ο κ. Σκέρτσος την Παρασκευή και μίλησε για δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία. Ήμασταν πραγματικά εκτός πραγματικότητας, εκτός συζήτησης και φυσικά δεν ξέραμε τι να πούμε! Εμείς δεν είπαμε ποτέ 15 ευρώ για τα self tests. Όμως, παρ' όλο που λοιδορήθηκα από κάποια μμε και επίσημα έβγαλε ανακοίνωση και η ΝΔ και το "κρατάω" αυτό, ακούστε ποια είναι η πραγματική δυνατότητα σήμερα των φαρμακείων: Είπε σήμερα το πρωί ο υπουργός και τρελάθηκα ότι εάν ο ασφαλισμένος ή ο πολίτης είναι μεγάλης ηλικίας και δεν μπορεί να κάνει αυτό το τεστ από τα φαρμακεία, θα μπορεί λέει (σ.σ.: ο κ. Σκέρτσος), ο φαρμακοποιός να τον βοηθήσει με 2-3 ευρώ. Αμέσως απάντησα, αυτό είναι που ουσιαστικά εξασφαλίζει τον φαρμακοποιό; Τα 2-3 ευρώ;».

Μάλιστα, έφερε κι ένα παράδειγμα: «Μπαίνει ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας σε ένα φαρμακείο, φορώντας τη μάσκα. Και λέει, δεν μπορώ να το κάνω παιδί μου, μπορείς να βοηθήσεις; Μπορώ να σας βοηθήσω. Κατεβάστε λοιπόν τη μάσκα. Πώς θα του πάρουν επίχρισμα; Εμείς θα πρέπει να σκύψουμε μπροστά στο πρόσωπό του και να πάρουμε δείγμα, να περιμένουμε 15 λεπτά για να δούμε αν είναι θετικό ή όχι. Ας πούμε ότι είναι θετικό. Αρα δημιουργείται θέμα στο φαρμακείο. Δεύτερον, πού θα πετάξουμε το θετικό δείγμα, που είναι γεμάτο ιούς; Θα το δώσουμε στον ίδιο να το πάρει σπίτι του και να το περιφέρει δεξιά κι αριστερά; Δεν έχουμε ειδικούς χώρους. Αυτά είναι μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει διότι πρόχειρα ανακοινώθηκε κάτι το οποίο δεν ελέγχθηκε».

Επίσης έθεσε θέμα της διαδικασίας logistics, λέγοντας: «Εμείς θα τα προμηθευτούμε δωρεάν ή θα τα πληρώσουμε; Εφόσον είναι δωρεάν, θα πάμε μέσω φαρμακαποθηκών; Υπάρχει ενημέρωση αυτή τη στιγμή ότι δέχονται οι φαρμακαποθήκες;».

«Το τεστ που θα δίνεται δωρεάν, δεν κοστίζει στο φαρμακείο, αλλά κοστίζει όσον αφορά ότι εκμεταλλεύεται κάποιος τον χώρο του φαρμακείο, που είναι ιδιωτική δομή, με έξοδα, πληρωμή υπαλλήλων», υπογράμμισε ο κ. Λουράντος, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί εμβολίασαν 4,5 εκατ. κόσμου με αντιγριπικά εμβόλια, «χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ».

Τα δύο αιτήματα των φαρμακοποιών

«Αυτά όλα πληρώνονται στην Ευρώπη. Εμείς δεν τα πληρωθήκαμε. Κάποια στιγμή, εφόσον συμβάλλουμε σε αυτή την κατάσταση, οφείλει το κράτος, όχι ο πολίτης, το κράτος, να μας δώσει κάτι σαν αμοιβή. Γιατί εξυπηρετούμε τον πελάτη μας μεν, αλλά χρησιμοποιούμε τους υπαλλήλους μας, τον χώρο μας γι' αυτήν τη διαδικασία. Το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού επί των φαρμάκων είναι 15%, το εμβόλιο κάνει 2,20 ευρώ, ζητήσαμε λοιπόν 30 λεπτά από το κράτος για κάθε εμβόλιο. Αυτό ουσιαστικά ζητήσαμε ως αμοιβή. Είναι μια αναγνώριση ηθική, όχι οικονομική. Με 30 λεπτά δεν χάθηκε ο κόσμος. Είναι όμως η ηθική αναγνώριση πουμέχρι τώρα το κράτος δεν έχει πει ένα ευχαριστώ στους φαρμακοποιούς. Μόνο ο κόσμος έχει πει», τόνισε.

 Ωστόσο, όπως είπε, «μπορεί να βρεθεί μια λύση. Να καθοριστεί όλη αυτή η διαδικασία και να μας δοθεί το 15% επί του εμβολίου», επισημαίνοντας ότι μιλάει για να δίνουν τα τεστ οι φαρμακοποιοί κι όχι να τα διενεργούν οι ίδιοι. «Δεν το συζητάω για να τα κάνουμε», ξεκαθάρισε.

Θέτοντας ακόμη ένα ερώτημα, είπε: «Ο Λουράντος, ας πούμε, πόσα τεστ θα πάρει δωρεάν; Κι αν δεν τα διαθέσει όλα, θα τα επιστρέψει; Δηλαδή, θα δοθούν τεστ ανάλογα με τη δυναμικότητα του κάθε φαρμακείου; Αυτά δεν έχουν καθοριστεί. Πρώτα έπρεπε η κυβέρνηση να λύσει όλα αυτά τα θέματα και μετά να ανακοινώσει τη δωρεάν παροχή με την οποία συμφωνώ απολύτως. Πρώτα ενημερώνεις όμως τους καθ' ύλην αρμόδιους» και πρόσθεσε:

«Ήταν λάθος επικοινωνιακό και προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί εις βάρος μου η κυβέρνηση, επειδή ποτέ μα ποτέ δεν υπέκυψα, παρ' όλο που άνηκα σε αυτό τον χώρο. Ή ζευγάς ζευγάς ή παπάς παπάς. Δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα του κλάδου σου και μετά να γίνεσαι βουλευτής, υπουργός κ.λπ. Κάποτε είχα πει σε κάποιον πρωθυπουργό, ότι ωραία, με θέλετα στην ομάδα σας, αλλά αν καταθέσετε ένα νομοσχέδιο εις βάρος των φαρμακείων, πιστεύετε ότι εγώ θα το ψηφίσω; Άρα τι θα κάνω; Μου λένε θα παραιτηθείς. Ε, σας το λέω από τώρα, δεν θα το ψηφίσω και δεν συμμετέχω».