Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Αλλαγές στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων – Νέα μέτρα στον ορίζοντα

Κορωνοϊός: Αλλαγές στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων – Νέα μέτρα στον ορίζοντα

Ολοένα και πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για επιτάχυνση του ρυθμού του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, την ώρα που οι πολίτες επιστρέφουν στη «βάση» τους μετά τις διακοπές και τα σχολεία ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους μαθητές. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν, τα ραντεβού μπορούν να κλειστούν και αυθημερόν, συνεπώς δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Την ίδια ώρα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες συναντούν όλο και περισσότερα εμπόδια στις δραστηριότητές τους, με την Επιτροπή των Ειδικών να προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα περιοριστικά μέτρα για όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού – νόσησης.

Άλλωστε, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τους διασωληνωμένους αποδεικνύουν κι αυτά με τη σειρά τους την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, καθώς το 92.2% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόλις το 7.8% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Κορωνοϊός: Έρχεται νέο υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης αποτελεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για το οποίο θα ακολουθηθεί νέο υγειονομικό πρωτόκολλο. Το πρόβλημα νόσησης από κορωνοϊό ενός μαθητή ή ενός καθηγητή θα αντιμετωπίζεται με αυξημένο αριθμό rapid test και όχι με το κλείσιμο ενός σχολικού τμήματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Η Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγείται την αναστολή λειτουργίας ενός σχολικού τμήματος, όταν βρεθούν θετικοί στον κορoνοίό το 50% των μαθητών συν ένας μαθητής.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής εισηγούνται, σε περίπτωση μεμονωμένου κρούσματος, να τίθεται σε καραντίνα και ο συμμαθητής του στο ίδιο θρανίο, καθώς και οι ανεμβολίαστοι μαθητές που κάθονται στα θρανία μπροστά και πίσω από αυτό, στην περίπτωση κατά την οποία δεν έκαναν σωστή χρήση μάσκας.

Στο σχολείο, οι μαθητές αυτοί επιστρέφουν μετά από μία εβδομάδα, μετά από αρνητικό rapid test. Οι υπόλοιποι μαθητές του σχολικού τμήματος, εφόσον είναι ανεμβολίαστοι, θα κάνουν ένα rapid test και στη συνέχεια τα δύο self test, τα οποία τους διατίθενται εβδομαδιαίως. Για τα εμβολιασμένα παιδιά, ισχύει η διενέργεια των 2 self test, στην αρχή και το τέλος των επτά ημερών. Όλοι παραμένουν στο σχολείο.

Νέο «φίλτρο» σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο

Παράλληλα, η Επιτροπή Ειδικών εισηγείται για τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο να επιτρέπεται 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ενώ υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Επίσης, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, παραμένουν και άλλα «όπλα» στο «τραπέζι», όπως για παράδειγμα η επιστροφή του click away για τους ανεμβολίαστους.

Οι περιοχές που «φλερτάρουν» με τοπικό lockdown

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα είναι κατά μέσο όρο στο 3,37%, ενώ αρκετές περιοχές ξεπερνούν το 4%.

Έτσι, ανησυχία προκαλεί η Ηλεία και η Αχαΐα, η θετικότητα της οποίας έχει φτάσει στο 4,02%. Η τρίτη περιοχή που προκαλεί προβληματισμό είναι η Καβάλα με ποσοστό θετικότητας 4,63%. Τέλος, η προσοχή των ειδικών επικεντρώνεται και στα νησιά, όπως η Νάξος, η Ικαρία και η Κάρπαθος.