Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοντοζαμάνης: Από αύριο η διάθεση self test από τα φαρμακεία

Κοντοζαμάνης: Από αύριο η διάθεση self test από τα φαρμακεία

Από αύριο, Πέμπτη, αρχίζει η διάθεση self test από τα φαρμακεία, κατά προτεραιότητα για εκπαιδευτικούς και μαθητές 16 - 18 ετών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

«Χρήσιμο όπλο για να ανοίξει ξανά η δραστηριότητα στην χώρα μας» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τα self test και τόνισε ότι θα συμβάλλουν στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών.

«Πρωτοπορεί η χώρα και εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα σε ευρεία κλίμακα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα στα φαρμακεία θα φθάσουν μεγαλύτερες ποσότητες self test.

Τόνισε ότι μέχρι την Παρασκευή, 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα πέντε εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά, δε, το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις 25άδες που έχουν φθάσει στα φαρμακεία, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι θα πρέπει να διανέμονται ατομικά στους πολίτες και πως το επόμενο διάστημα στα φαρμακεία θα φθάσουν και παρτίδες self test σε ατομικές συσκευασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, οι ενήλικοι θα μπορούν να διενεργούν το τεστ από μόνοι του ή με τη βοήθεια άλλου προσώπου, εφόσον είναι αναγκαίο. Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών θα μπορούν να κάνουν το τεστ υπό την επίβλεψη των γονέων/κηδεμόνων τους, ενώ σε ανήλικους κάτω των 13 ετών, το τεστ θα γίνεται από τους γονείς / κηδεμόνες τους.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την επιστροφή στα θρανία των μαθητών του Λυκείου από τη Δευτέρα. Τόνισε πως αυτό θα γίνει με υποχρεωτικό self test τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, δύο φορές την εβδομάδα.

«Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο».