Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ένωση Δικαστών καταγγέλλει αντισυνταγματική διάταξη στο ν/σ για τις διαδηλώσεις (Video)

Η Ένωση Δικαστών καταγγέλλει αντισυνταγματική διάταξη στο ν/σ για τις διαδηλώσεις (Video)

Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννα Ζαΐρη ανέφερε ότι ο εισαγγελέας δεν μπορεί να λάβει απόφαση διοικητικής φύσεως

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προκάλεσε το χουντικής κοπής νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, με τους εισαγγελείς να κάνουν λόγο για αντισυνταγματική διάταξη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννα Ζαΐρη μιλώντας στο Open Beyond αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιστολή ωστόσο που δεν εισακούστηκε.

«Εκθέσαμε τις απόψεις μας που δεν αποτελούν μόνο δικές μας αλλά και των συναδέλφων των άλλων κλάδων. Η απόφαση να υπάρχει εισαγγελέας σε περίπτωση διάλυσης είναι ευθέως αντίθετη με το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι ο δικαστικός λειτουργούς δεν επιτρέπεται να ασκεί καθήκοντα διοικητικά παρά μόνο σε συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Έχουμε μία αντισυνταγματική διάταξη» υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, ο εισαγγελέας δεν μπορεί να λάβει απόφαση διοικητικής φύσεως όπως για παράδειγμα να εκτιμήσει προληπτικά αν μία διαδήλωση δε θα πραγματοποιηθεί επειδή ενδεχομένως μπορεί να είναι επεισοδιακή.

«Το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Με γραπτές επισημάνσεις αλλά και προφορικά. Για κάποιους λόγους έγινε δεκτή η αντίθετη πράξη. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη γιατί θα έχει νομικές συνέπειες ακυρότητας των αποφάσεων» υπογράμμισε η Άννα Ζαΐρη.

«Προτείναμε ο εισαγγελέας να δίνει μία γνωμοδότηση συμβουλευτικής μορφής. Αυτό δεν έγινε δεκτό για λόγους που αγνοώ» σημείωσε και προανήγγειλε αντιδράσεις από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.