Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατί η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε τόσο καλή επιδημιολογική κατάσταση; – Ανάλυση και απαντήσεις από τον καθηγητή Δερμιτζάκη

Γιατί η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε τόσο καλή επιδημιολογική κατάσταση; – Ανάλυση και απαντήσεις από τον καθηγητή Δερμιτζάκη

Τελικά η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή επιδημιολογική κατάσταση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Απάντηση στο ερώτημα δίνει με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής αναφέρει, σε ανάρτησή του στο facebook, ότι αναλύοντας τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα από 1η Αυγούστου, παρατηρεί δύο πράγματα: πρώτον ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στο λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα και δεύτερον ότι σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα είναι 4η χειρότερη από τις ίδιες 10 χώρες.

Εξηγώντας τα παραπάνω, θεωρεί πως η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η στρατηγική των τεστ δεν είναι αρκετή ή είναι διαφορετική. Χαρακτηριστικά τονίζει ότι ο αριθμός των ημερήσιων τεστ θα ήταν διπλάσιος ή τριπλάσιος αν «είχαμε την ευαισθησία ταυτοποίησης κρουσμάτων χωρών όπως η Αυστρία, η Ελβετία και άλλες. Θα διαπιστώναμε 600-900 κρούσματα την ημέρα και όχι 300».

«Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται και από τους θανάτους ανά εκατομμύριο ότι είμαστε σε μια μέση προς χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη κι όχι μια από τις καλύτερες χώρες όπως έχει υποστηριχθεί», προσθέτει.

Στη συνέχεια, ο Μανώλης Δερμιτζάκης αναφέρεται στα μέτρα που πρέπει να παρθούν και τα οποία «πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή κι όχι “μικροδιαχείριση” της κοινωνίας».

«Πρέπει να είναι μέτρα απλά στην κατανόηση, σχετικά οριζόντια, έστω κι αν είναι με τοπικό χαρακτήρα και και να είναι βιώσιμα για πολλές εβδομάδες. Πχ μάσκα παντού αλλά και αύξηση της τηλεργασίας. Το να κλείνουμε δραστηριότητες όπως τα εστιατόρια ή τα καφέ και μπαρ δεν βοηθάει αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Καλύτερα να είναι όλα ανοιχτά με καθημερινούς μόνο και μέχρι αργά με αυστηρούς ελέγχους και μέτρα ώστε να υπάρχει συντεταγμένη συμπεριφορά. Και να μη ρίχνουμε συνέχεια τα βάρη στους νέου, ούτε και να λάβουμε περιοριστικά μέτρα για τους ηλικιωμένους», υποστηρίζει.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και «η κορύφωσή της είναι μπροστά μας. Ακόμα και με τα εμβόλια, θα συνεχίσουμε να έχουμε μικρότερα, αλλά σημαντικά θέματα να λύσουμε τουλάχιστον για 1-2 χρόνια ακόμα. Η λογική ότι είμαστε από τους καλύτερους, όχι μόνο δεν βοηθάει στο να κάνουμε προσπάθεια αλλά και δεν είναι πια αλήθεια».