Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φεύγουν 50 πρόσφυγες για Βρετανία, επιστρέφουν 130 Έλληνες με το ίδιο αεροπλάνο 

Φεύγουν 50 πρόσφυγες για Βρετανία, επιστρέφουν 130 Έλληνες με το ίδιο αεροπλάνο 

Πτήση διπλού σκοπού θα πραγματοποιήσει αύριο, Δευτέρα, η Aegean προς και από τη Βρετανία, έπειτα από συνεννόηση του ελληνικού και του βρετανικού υπουργείου για θέματα Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στις  9 το πρωί της Δευτέρας, θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αεροσκάφος που θα μεταφέρει 16 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες κι άλλους 34 ενήλικες προς τη Βρετανία, προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε βρετανικό έδαφος.

Ακολούθως, με το ίδιο αεροσκάφος θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από το Λονδίνο 130  Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί εκεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι  «η πραγματοποίηση της ειδικής αυτής πτήσης διπλού σκοπού (μετακίνηση προσφύγων - επαναπατρισμός Ελλήνων) συμφωνήθηκε προ ημερών από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Yπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Chris Philp, κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους που οδήγησαν στην υπογραφή Στρατηγικού Σχεδίου Δράσεως Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, με αντικείμενο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς πρόκλησης του μεταναστευτικού. 

Για την πραγματοποίηση της πτήσης συνεργάστηκαν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου - που είχε τον σχετικό συντονισμό –, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα και η αεροπορική εταιρεία Aegean».

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με δεκάδες Έλληνες που ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς ακυρώθηκε η πτήση με την οποία είχαν κανονίσει να φύγουν και την κυβέρνηση τότε να επιρρίπτει την ευθύνη στους ίδιους αλλά και στην αεροπορική εταιρεία.

Στο μεταξύ ισχύει έως τις 15 Μαΐου η απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία, όπως και σε μια σειρά άλλων χωρών.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ