Τρίτη, 14 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Έρευνα σε όλες τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες

Μοιραστείτε το

Η λεηλασία δημοσίου χρήματος από τις πολυεθνικές του φαρμάκου έχει γίνει καθεστώς τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Τις πρακτικές της NOVARTIS ακολουθούσαν και άλλοι ξένοι κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Με άμεσα λαδώματα σε διοικήσεις νοσοκομείων και μεγαλογιατρούς εξασφάλιζαν προνομιακή συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων.

Οι ξένες πολυεθνικές διαθέτουν στρατό από γιατρούς και ανώτερα στελέχη από τον χώρο της υγείας.

Η στρατολόγηση γίνεται στα ιατρικά συνέδρια τα οποία στην πραγματικότητα είναι έμμεσο λάδωμα αφού πρόκειται για δωρεάν διακοπές γιατρών σε πολυτελή θέρετρα του εξωτερικού.

Γι΄ αυτό οι εταιρείες που διοργάνωναν τα συνέδρια συνδέονται άμεσα με τις πολυεθνικές του φαρμάκου.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να ερευνήσουν όλες τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να εντοπίσουν τους γιατρούς που είχαν επιστρατευτεί για να πραγματοποιούν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Η ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο μόνο από τη NOVARTIS είναι τεράστια, σύμφωνα με το πόρισμα των αμερικανικών αρχών.

Βέβαια οι Αμερικανοί κατάφεραν αυτό που επεδίωκαν από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Έφτασαν σε συμφωνία με τη NOVARTIS με αντάλλαγμα ένα πρόστιμο – μαμούθ που θα πληρώσει ο πολυεθνικός κολοσσός στο αμερικανικό Δημόσιο.

Στην ουσία οι Αμερικανοί εισπράττουν πρόστιμα ενώ ζημιά έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να προβάλει διεκδικήσεις απέναντι στον πολυεθνικό κολοσσό.

Αυτό οφείλεται και στους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωράει η δικαστική έρευνα αλλά και στην έλλειψη τεχνογνωσίας για τέτοια ζητήματα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Μετά το σκάνδαλο της NOVARTIS οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα έπρεπε να ερευνήσουν όλες τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Αυτό το οποίο είναι αυτονόητο για τις ελληνικές υπηρεσίες συνιστά πολυτέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις αμερικανικές αρχές, στελέχη του πολυεθνικού κολοσσού απολογούμενα για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση στην Ελλάδα, υποστήριξαν ότι το ίδιο ακριβώς κάνουν όλες οι πολυεθνικές του φαρμάκου.

Προφανώς έχουν δίκαιο γιατί γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά.

Με τις πρακτικές αυτές οι ξένες πολυεθνικές επιχείρησαν να τσακίσουν τις ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων που δεν είχαν την πολυτέλεια να διαθέτουν στρατιές από γιατρούς και μεγαλοπαράγοντες από τον χώρο της υγείας.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.