Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έπιασαν τον Τζόκερ Χρυσοχοΐδης - Μενδώνη

Έπιασαν τον Τζόκερ Χρυσοχοΐδης - Μενδώνη

Γελάει ο κόσμος με τη νέα μεγάλη επιτυχία! – Για «κυβέρνηση-τσίρκο» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Σε «δελφινάριο» μετατράπηκε η κυβέρνηση, με τους υπουργούς Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη, να ρίχνουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη, για το φιάσκο της «καταδίωξης» του «Τζόκερ».

Δεν πρόκειται για το γνωστό «παιχνίδι της τύχης», αλλά για την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, που «σπάει ταμεία» και στην Ελλάδα. Φαίνεται πως την εισπρακτική επιτυχία της ταινίας «ζήλεψαν» η Λίνα Μενδώνη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θέλοντας να γίνουν αυτοί πρωταγωνιστές. Μόνο που η δική τους «παράσταση» είχε τα χαρακτηριστικά «σαπουνόπερας» ή, στο πιο λαϊκό «τσίρκου», σύμφωνα με τον εύστοχο χαρακτηρισμό, που περιέχεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την «πιρουέτα» της υπουργού Πολιτισμού, που επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη στους υπαλλήλους του υπουργείου της, που έκαναν την καταγγελία στις αστυνομικές αρχές, για την παρουσία ανηλίκων στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου παιζόταν η ταινία, τη στιγμή που αυτή έχει χαρακτηριστεί κατάλληλη μόνο για ενηλίκους;

Ή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που αντί να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις, για όσα καταγγέλλονται, για το πρωτοφανές γεγονός, στην Ελλάδα του 2019, να «μπουκάρουν» αστυνομικοί σε κινηματογράφους, ή, έστω, να «παραμονεύουν» έξω απ` αυτούς, για να «συλλάβουν» ανηλίκους, προτιμά να απαντήσει με tweet, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί… ανέμων και υδάτων. Φτάνοντας δε στην κορύφωση της «φαρσοκωμωδίας» δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει και ο ίδιος την ταινία, μαζί με τον 15χρονο γιο του! Εύλογα ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος αναρωτιέται αν θα πρέπει να «συλληφθεί» και ο γιος του υπουργού, ως παραβάτης του νόμου! Διότι, αν πράγματι υπάρχει θέμα παραβίασης του νόμου, τότε είναι αδιανόητο να τον παραβιάζει ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε υπήρξε αυθαιρεσία, αν όχι «κατάχρηση εξουσίας», από τα αστυνομικά όργανα, οπότε θα πρέπει να διαταχθεί ΕΔΕ και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη…

Όσο για την υπουργό Πολιτισμού, κάποιος θα πρέπει να της εξηγήσει πως την πολιτική ευθύνη για ότι συμβαίνει στο χώρο της, προφανώς και για τις πράξεις των εντεταλμένων υπαλλήλων, φέρει η ίδια. Δε μπορεί δε καν να επικαλεστεί απειρία, αφού έχει ασκήσει διοίκηση, στο ίδιο υπουργείο, το οποίο και γνωρίζει παρά πολύ καλά. Είναι αδιανόητο επομένως, να μεταθέτει τη δική της, πρωταρχική ευθύνη, στους υφισταμένους της, αφήνοντας μάλιστα και υπαινιγμούς για «δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ».

Σα να μην έφταναν αυτά, ήρθαν να συμπληρώσουν την κωμικοτραγική εικόνα, κάποιοι αυτόκλητοι «κολαούζοι», που «ανακάλυψαν», λέει, ότι τον επίμαχο νόμο είχε υπογράψει και ο κος. Ραγκούσης. Δεν κατάλαβαν προφανώς ότι το θέμα που τέθηκε,  δεν αφορά το νόμο, αλλά τους παιδαριώδεις κυβερνητικούς χειρισμούς…

 

Αντίδραση Μενδώνη

Οργισμένη αντίδραση από την υπουργό Πολιτισμού

Την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού προκάλεσε το επεισόδιο με αστυνομικούς που έκαναν έφοδο σε δυο κινηματογράφους στην Αθήνα, όπου παίζεται η ταινία «Τζόκερ». Οι αστυνομικοί παρενέβησαν για να απομακρύνουν τους ανήλικους έπειτα από καταγγελία δυο γυναικών που είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού όπως αποδείχθηκε. Οργισμένη η Λίνα Μενδώνη για το σάλο με τον Joker μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και αποκάλυψε ποιες είναι οι γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες στην αστυνομία τονίζοντας ότι «κινήθηκαν πέραν των αρμοδιοτήτων τους, δεν είχαν ενημερώσει! Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους». Οι δυο γυναίκες που είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν την καταγγελία, η αστυνομία αναγκάστηκε να πάει στις αίθουσες και επειδή η καταλληλόλητα της ταινίας έχει «βγει» με βάση νόμο του 1937, έπρεπε να βγάλει ανήλικους από τις αίθουσες όπου παιζόταν η ταινία «Τζόκερ». Η κα Μενδώνη τόνισε πως οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού κινήθηκαν αυτοβούλως, πέραν των αρμοδιοτήτων τους και χωρίς να έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους στο υπουργείο. Μάλιστα είπε πως οι δυο γυναίκες εργάζονται την επιτροπή καταλληλόλητας του υπουργείου και έχουν μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες. Όπως είπε, οι δυο υπάλληλοι υπηρετούν χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά πρώτη φορά έκαναν κάτι τέτοιο. «Ο νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ. Είναι παράλογο να ενεργοποιηθεί», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, επαναλαμβάνοντας πως «καταδικάζει το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά την ενέργεια». Προανήγγειλε δε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για το πειθαρχικό έλεγχο».

 

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το θέμα που ξέσπασε χθες βράδυ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Πήρε μάλιστα και πολιτικές διαστάσεις με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, να διαμηνύει πως το θέμα θα φτάσει ακόμη και στη Βουλή. Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει σε δήλωσή του πως εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικοινώνησε με την αστυνομία «για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών». «Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου», αναφέρει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’ αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές».

 

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στο κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το Τζόκερ.

Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα. Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Τη ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο. Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα. Πού να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω… Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοΐδης. Όχι παίζουμε.

ΥΓ: «Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα» έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός στο Instagram.

 

Τι απάντησε η ΕΛ.ΑΣ.

Σε δύο κινηματογράφους στην Αθήνα, που παίζεται η ταινία «Τζόκερ», παρενέβησαν αστυνομικοί για την απομάκρυνση ανηλίκων που την παρακολουθούσαν, ενώ έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιους ελέγχους και διέταξε έρευνα για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί. Τα περιστατικά αφορούν στους κινηματογράφους που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι, χτες το απόγευμα και τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ», σήμερα το απόγευμα στην Κυψέλη. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία. Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα. Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες. Όπως έγινε γνωστό πάντως, ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Mall αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί. Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται: Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν φταίει ο Τζόκερ αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο

Με ένα αιχμηρό σχόλιο κατά της κυβέρνησης αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της παρέμβασης της Αστυνομίας κατόπιν υποδείξεων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού σε κινηματογράφους, για την απομάκρυνση απ' αυτούς ανηλίκων, οι οποίοι παρακολουθούσαν την ταινία Τζόκερ. Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου «από το πρωί το πανελλήνιο παρακολουθεί την υπουργό Πολιτισμού να τσακώνεται σε ζωντανή μετάδοση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για το ποιος θα πάρει το φιάσκο του "Τζόκερ" στα χέρια του». «Η κα Μενδώνη μέμφεται την ΕΛ.ΑΣ, και διατάσσει ΕΔΕ για τους υπαλλήλους του υπουργείου της προσθέτει και συμπληρώνει ότι «η ΕΛ.ΑΣ. αδειάζει την κα Μενδώνη και αποκαλύπτει, ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έκαναν τις καταγγελίες». Ακόμη αναφέρει, ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην κα Μενδώνη και σαρκάζεται και την ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας ότι θα πάει να δει την ταινία με τον ανήλικο γιο του. Και τώρα με γελοίες διαρροές προσπαθούν να πείσουν, ότι τους φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ». Καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει, ότι «αυτό που τους φταίει, δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο "Τζόκερ", αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες».